.

Cartell de l’activitat. Foto: Cedida

Un any més, l’Ajuntament de Constantí organitzarà activitats per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua que es commemora el dia 22 de març i que té per objectiu recordar la rellevància d’aquest element tan fràgil i vulnerable i, alhora, tan essencial per garantir la qualitat i la sostenibilitat del medi ambient i el benestar i la qualitat de vida de les persones.

El dia 23 de març s’ha organitzat la gimcana infantil “Estimada aigua” que va dirigida als infants de 5 a 12 anys. Aquesta activitat, que compta amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal i estarà plena de sorpreses, s’iniciarà a les 11 del matí a la plaça de les Escoles Velles. Les inscripcions s’han de fer prèviament a la Biblioteca i les places són limitades.

A més, dintre de les activitats de la -Setmana de l’aigua, des del 17 de març es podrà veure una exposició a la mateixa plaça de les Escoles Velles. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’aquest bé essencial i la conscienciació del seu ús responsable.

Conservació de les glaceres: el tema central d’aquest any 2025

Aquest any, el Dia Mundial de l’Aigua s’enfoca en el tema ”Conservació de les glaceres”, posant èmfasi en la importància del gel, la neu i les glaceres en el sistema climàtic i el cicle de l’aigua i les conseqüències socials, econòmiques i mediambientals d’aquests canvis a la criosfera de la Terra. El 2022 l’Assemblea de les Nacions Unides proclamava mitjançant una resolució que l’any 2025 seria l’Any Internacional de la Conservació de les Glaceres, amb l’objectiu de mostrar les repercussions de la fosa accelerada de les glaceres, igual que intercanviar bones pràctiques per fer front a aquest problema. Per comprendre’n la importància, és important primer donar una definició.

Les glaceres són rius d’aigua congelats, essencials per al cicle de l’aigua, ja que permeten el flux d’aigua dolça. Aquest és un element vital perquè hi hagi aigua potable, sistemes de sanejament, per a l’agricultura i la indústria, a més de la producció d’energia neta. Actualment, per motius variats com les onades de calor o que cada vegada les altes temperatures desemboquen a estius més llargs i a hiverns més curts, les glaceres es fonen més ràpid que mai. Això podria tenir conseqüències catastròfiques per als ecosistemes i fins i tot modificar-ne la disponibilitat regional de l’aigua. Per això és important dedicar aquest Dia Mundial de l’Aigua a buscar solucions a aquest problema cada vegada més gran.