.

Façana de l'església de Sant Fèlix, Màrtir, amb les evidents mostres de les esquerdes. Foto: Tarragona21

Façana de l’església de Sant Fèlix, Màrtir, amb les evidents mostres de les esquerdes. Foto: Tarragona21

La parròquia de Constantí està buscat una alternativa al tancament provisional de l’església de Sant Fèlix, Màrtir, l’imponent temple barroc que té una obra de Jujol i que des del març passat es troba tancat per la presència perillosa d’esquerdes. “L’opció d’arranjar-la és inassumible econòmicament, perquè costaria un mínim de dos milions d’euros, i no es pot assegurar que les esquerdes reapareguin”, ha dit a Tarragona21 el rector de la parròquia, Joaquim Claver.

L’alternativa que té més possibilitats de reeixir és el trasllat del culte i les activitats religioses a l’església antiga, en desús i que caldrà rehabilitar perquè actualment només són quatre parets. Es troba situada davant de l’Ajuntament, al mateix carrer Major on hi ha el temple. Es tracta d’un bé local protegit i caldrà tenir cura quant a permisos i obres.

Un seriós problema de subsòl per la presència d’argiles expansives ha provocat que des de 2010 s’hagi constatat la presència d’esquerdes, que ja existien i que cada cop eren més visibles. Això pot fer perillar la volta del temple, que té un gruix molt reduït i podria esquerdar-se. “No perilla el temple, però, sinó la volta”, ha recalcat Claver.

L’Ajuntament i la parròquia han constituït una comissió mixta formada per sis persones per fer el seguiment del cas. L’església de Sant Fèlix, Màrtir, construïda durant la primera meitat del segle XVIII, és d’estil barroc, té 45 metres de planta basilical i presenta elements litúrgics i ornamentals del prestigiós arquitecte Josep Maria Jujol, a més d’un Crist de Salvador Martorell especialment venerat a Constantí.

L'església antiga, ja en desús, és l'alternativa més probable. Foto: Tarragona21

L’església antiga, ja en desús, és l’alternativa més probable. Foto: Tarragona21

“El març d’enguany va tancar portes després que el 20 de gener va caure part d’un guix i va estar a punt d’afectar dues persones”, un tancament determinat “amb la voluntat exclusiva de salvaguardar les persones” i decidit en una reunió amb la presència de l’Arquebisbat i l’Ajuntament i “fet seguint una disposició canònica”, ha destacat a Tarragona21 el rector de la parròquia. El portaveu eclesial considera la millor opció el tancament, rebatent així les veus crítiques que han sorgit a Constantí per aquesta decisió.

On es fan actualment els rituals? Al centre parroquial, un espai situat també davant l’Ajuntament, però que té un límit d’ocupació de cent cadires. Això suposa que algunes celebracions, com casaments o funerals, s’hagin fet al poliesportiu municipal, en carrers o places, “però han estat poques”, destaca el rector.

El Centre Parroquial, actual espai alternatiu on se celebren misses i altres actes litúrgics. Foto: Tarragona21

El Centre Parroquial, actual espai alternatiu on se celebren misses i altres actes litúrgics. Foto: Tarragona21

Els precedents de 2010

L’aparició del problema es va constatar en 2010 quan feia poc temps de l’arribada del rector. Aleshores va haver un desprendiment de vitralls. “Es va fer un repàs de les teules i van aparèixer unes esquerdes que ja portaven temps allí”, diu el rector. Les esquerdes es van tapar, però el rector considera que es va minimitzar el risc. “A finals de 2011 vam reparar la teulada i vam observar que les esquerdes s’havien ampliat. En 2012 es va fer un tractament i en 2014 un seguiment instal·lant unes peces unides per fer un seguiment periòdic de l’evolució de les esquerdes”. Finalment, davant l’evidència de la seva expansió i dels perills que comportava es va decidir tancar el temple.

La parròquia entén que el canvi de recinte litúrgic ha de ser “provisional” i confia que més endavant es pugui reobrir el temple, “un edifici emblemàtic de Constantí”. Per això serà determinant l’evolució del moviment de l’edifici.

Al seu torn, l’alcalde, Òscar Sánchez, ha assenyalat a Tarragona21 que el problema rau en el subsòl “composat per argiles expansives que provoquen moviments als edificis que es tradueixen en l’aparició d’esquerdes”. “Hi ha més edificis afectat a Constantí”, no només l’església parroquial, però el tancament de l’església és el primer que s’ha produït.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */