.

.

TOTS 21

Aquest dissabte, a les 18h. a l’església parroquial de Sant Sebastià, tindrà lloc una xerrada i projecció explicativa a càrrec del president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, Francesc Roig i Queralt sobre la simbologia religiosa dels vitralls existents a l’església parroquial de la Canonja, el seu encàrrec artístic per Mn. Lluís Saragossa, la idea inicial i el resultat final.

El vitrall més antic data aproximadament de 1934-35 i és fruit d’una donació del bisbe auxiliar del Cardenal Vidal i Barraquer i fill il·lustre de la Canonja, Manuel Borràs i Ferré. La resta dels vitralls que decoren els finestrals de l’església són originals del pintor, gravador, muralista i vitraller Francesc Fornells Pla (Barcelona 1921) que complí així l’encàrrec del rector Mn. Lluís Saragossa a començaments dels anys seixanta.

La iniciativa quallà amb un resultat artístic totalment convincent. Fornells Pla, val a dir, que quan realitzà aquesta obra a la Canonja no era encara molt conegut però amb el temps va esdevenir un artista de reconeixement internacional. Format a París i a Florència entre 1945-1947 ha estat un dels fundadors dels Salons d’Octubre, té nombrosos murals al monestir de Montserrat i com a obres posterior a la realitzada a la Canonja cal destacar els vitralls emplomats del Col·legi de Metges de Barcelona (1968), la Capella dels Dominics de Nova York (1969), una residència particular a Houston (1969), els vitralls murals de les piscines de Picornell (1970) i els del pavelló de gel del F. C. Barcelona (1971).

Redacció