.

904546Panoràmica del poble de Conesa l'endemà del desbordament de la riera que va inundar part del casc antic. Foto: ACN

904546Panoràmica del poble de Conesa l'endemà del desbordament de la riera que va inundar part del casc antic. Foto: ACN

El municipi de Conesa (Conca de Barberà) descarta definitivament demanar la qualificació de zona catastròfica després de la rierada de dissabte al migdia que va inundar part del casc antic. Si bé la inundació va causar molts danys materials, la gran majoria són en immobles particulars i no tant en carrers i camins municipals, alguns dels quals encara continuen impracticables pel fang. Les destrosses pel desbordament de les rieres afecten unes trenta cases en un poble amb 130 veïns censats. El Consorci d’Assegurances s’ha reunit amb els propietaris per avaluar els danys en cada cas. Uns pocs veïns, però, no tenien assegurat el seu immoble i per tant no podran recuperar res de les pertinences perdudes.

Aquest dilluns al migdia s’ha celebrat a l’Ajuntament de Conesa una reunió entre tots els cossos que han participat en l’emergència. Hi ha assistit representants de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Medi Natural, Guàrdia Civil, de Carreteres de la Generalitat, dels serveis territorials d’Agricultura, el delegat del Govern a Tarragona, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’alcalde de Conesa.

Durant la reunió d’aquest migdia s’ha posat de manifest que tots els serveis bàsics ja estan coberts, així com les tasques de vigilància nocturna que s’han fet a les cases que s’havien quedat sense portes. En els propers dies s’avaluaran els danys públics, sobretot al costat de les rieres que es van desbordar, i dels camins municipals, encara enfangats i malmesos. També encara queden alguns vehicles immobilitzats que no es podran retirar fins que s’assequi el sòl.

“La impressió després d’aquestes 48 hores és que els danys particulars seran més importants que en els espais públics, tot i que encara falta l’avaluació definitiva”, ha afirmat a l’ACN el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin. Aquest dimecres es tornaran a trobar els tècnics de l’ACA i del Departament d’Agricultura per avaluar la llera i els camins rurals i anar acotant així els danys en sòl municipal. “Creiem que no seran d’una magnitud important”, insisteix Nin.

Durant la reunió s’ha valorat molt positivament la col·laboració ciutadana per intentar recuperar la normalitat al poble, amb la implicació de tots els veïns, així com joves d’altres municipis veïns que han anat expressament a Conesa per ajudar. El Consell Comarcal destinarà un grup de treballadors d’un pla ocupacional perquè ajudi en les tasques de neteja. La Diputació de Tarragona també ha anunciat que col·laborarà perquè el poble pugui tornar a la normalitat.

D’altra banda, el delegat del Govern ha negat rotundament que hi hagués descoordinació entre el cos de Bombers quan van arribar a Conesa. Nin ha remarcat que els Bombers, sempre que intervenen en qualsevol emergència, prioritzen, per protocol, socórrer persones humanes i descartar que calgui fer alguna actuació en aquest sentit, i després ja es pot actuar en altres punts. Segons el delegat, aquest tema ja ha estat parlat i resolt amb l’alcalde del municipi.