.

A la imatge superior, la primera fase de desenvolupament del pla parcial. Sota, la segona fase prevista.

Reproduïm íntegrament el comunicat que sota el títol ‘Tarragona necessita estoc de sòl pel seu creixement’ ha enviat la Junta de Compensació provisional del PPU-24 La Budellera.

“La necessitat d’habitatge nou a la ciutat és apressant. Si tenim en compte que la creació de sòl té un cost temporal de no menys de vuit anys, aquesta realitat acabarà provocant una regressió de Tarragona en molts aspectes, com de fet ja està passant amb la pèrdua de població, activitats econòmiques i inversions. Cal tenir en compte, a més, que sense sòl nou no és possible la creació d’habitatge social, en compliment del POUM.

Les projeccions de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) preveuen una necessitat de 6.673 noves llars pel Tarragonès durant el període de 2016 a 2026, que ponderades pel pes demogràfic de Tarragona sobre la comarca (52,5 per cent) significa que caldrà garantir un ritme promig de producció de 350 llars anuals.

En els darrers anys el ritme d’habitatges iniciats a Tarragona ciutat ha estat de menys de 200 unitats per any. Aquest desequilibri entre demanda i oferta ha provocat l’increment del preu en venda i en lloguer. Tant és així que el valor mig de l’habitatge ha augmentat un 13,4 per cent en el darrer any, situant-se per damunt només de Barcelona (20,6 per cent) i Madrid (15,5 per cent). Mentre que la mitjana estatal se situa en un quatre per cent, segons les darreres dades recollides per Tinsa, l’empresa experta en taxacions immobiliàries i de major referència en el mercat immobiliari.

Tarragona ha estat en el darrer any la capital de província amb menys llicències de construcció de tot l’Estat, segons la ponderació realitzada per Tinsa en visats d’obra per cada 1.000 vivendes. En canvi, ocupa la desena posició en el nombre de compravendes en el darrer any, tenint en compte la mateixa font i ponderació.

Aquesta diferència entre l’activitat promotora i les compravendes relatives mostra la creixent pèrdua de població del municipi de Tarragona, que observada en un entorn territorial més ampli, segons l’Idescat, explica els creixements demogràfics en els darrers cinc anys a municipis com Altafulla (5,4 per cent), El Morell (3,1 per cent), Els Pallaresos (7,5 per cent), Perafort (4,3 per cent) o La Pobla de Mafumet (30,4 per cent), com a resultat de disposar aquests municipis d’una oferta d’habitatge i sòl més assequible que atrau als residents de Tarragona, que ja no troben prou oferta a la seva ciutat.

A dia d’avui, l’únic sòl urbanitzat amb tots el serveis per edificar són els solars pendents al voltant de Joan XXIII (PPU-2), on encara es poden construir, aproximadament, 1.000 habitatges.

A curt termini la previsió més plausible per generar sòl se situa al PPU-10 (Ikea) i al PPU-1 a l’Avinguda d’Andorra amb, aproximadament, una estimació conjunta de 1.200 habitatges.

Aquesta necessitat d’habitatge queda palesa també amb les modificacions del POUM efectuades per l’Ajuntament de Tarragona per avançar les possibles execucions al (PMU-34) i al (PPU-60), que preveuen 600 habitatges, conjuntament.

Totes aquestes previsions sobre les necessitats d’habitatge a la ciutat de Tarragona fan necessari activar la creació de sòl per nou habitatge, com el futur desenvolupament de la Budellera en dues fases, un dels únics possibles dels establerts al POUM. A partir de les previsions oficials de 350 llars anuals a Tarragona serà totalment necessari haver activat el PPU-24, si no es vol arribar al col·lapse del mercat d’habitatge en un termini de vuit anys, moment en el qual, cap al 2024, estaran enllestits totalment els solars de la primera fase de la Budellera per, acte seguit, poder-hi edificar i lliurar, no abans del 2026, els nous habitatges que la ciutat de Tarragona necessitarà”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */