.

Els treballs consistiran a restaurar els elements originals de Jujol i s’impermeabilitzarà la terrassa. Foto: ACN/M.Rovira

Les obres de restauració del Teatre Metropol de Tarragona han començat aquest dimarts. Els treballs de la primera i segona fase consistiran a restaurar els elements jujolians, es recuperaran part dels colors originals, així com s’impermeabilitzarà la zona de la terrassa per aturar les filtracions d’aigua.

L’actuació s’allargarà fins a l’agost de 2025 i té un cost de 600.000 euros. “Quedarà per fer moltíssim, ara aturem la seva degradació”, ha dit la regidora de Cultura, Sandra Ramos. La reforma integral de l’equipament encara no té data, però confia que el projecte executiu estigui redactat l’any vinent. La previsió inicial preveu un cost de 4 milions d’euros. Ramos ha destacat que s’ha reubicat la programació a altres espais de la ciutat.

Els operaris han començat a treballar en les tasques de restauració dels elements arquitectònics de l’arquitecte modernista, Josep Maria Jujol, al Metropol. Aquests primers treballs, que es preveuen que estiguin enllestits al desembre, recuperaran els colors originals d’algunes de les àrees del teatre. “S’ha fet un estudi de la cromatologia original del teatre, tot i que volem respectar la restauració de 1995, de Josep Llinàs, es recuperaran els colors originals, que no tindrà res a veure amb l’imaginari de l’actual teatre”, ha assenyalat Ramos.


Altres notícies:


En paral·lel, també es resoldran els problemes de filtracions d’aigua de la terrassa, s’impermeabilitzarà la zona les cobertes del passadís de la Rambla Nova a l’accés de platea, i es renovarà els vidres de les claraboies i finestres. “La segona fase acabarà a finals d’agost de 2025, es farà intervenció en els elements de seguretat amb la ignifugació de les columnes, també s’intervindrà al pati perquè tot i que no es noti, té una inclinació que quan plou fa que l’aigua entri dins del teatre”, ha indicat la consellera de cultura.

Totes dues actuacions tenen un cost de 600.000 euros, 300.000 cada una d’elles. La primera fase disposa de 70.000 euros finançats per la Generalitat, mentre que la segona està pendent de rebre una subvenció del 2% cultural. “Encara no s’ha resolt, però espero tenir bones notícies aviat”, ha dit Ramos respecte al finançament estatal. Alhora, ha subratllat que la Generalitat els concedirà un altre ajut per a la redacció del projecte executiu de la reforma integral de l’equipament. “La nostra intenció és que quan finalitzi la fase dos, tenir ja previstes les actuacions posteriors”, ha manifestat.

La reforma integral, més endavant

Concretament, s’haurà d’actuar a la platea inferior del teatre, a la zona de l’escenari i dels camerinos i la façana principal. “Ara, fem la part petita de les obres, quedarà molt per fer, l’edifici de la Rambla Nova s’ha de restaurar sencer, s’han de fer moltes obres de seguretat de la caixa escènica i dels accessos, que no compleixen amb les normatives vigents de seguretat”, ha subratllat. A l’espera de la redacció del projecte executiu, les primeres valoracions apunten que l’actuació global tindrà un cost al voltant dels 4 milions d’euros.

La regidora preveu tenir el projecte executiu de cara l’any que ve. Amb tot, per ara, no hi ha calendari per a la reforma integral. A més, Ramos ha recordat que s’han fet intervencions i restauracions parcials, com la renovació del pati de butaques, però ha admès que s’han de preveure plans de manteniment de l’equipament. En aquest sentit, ha assegurat que es farà aquesta planificació de cara a futur.

El Metropol va acollir l’última funció a finals del mes de maig d’enguany i es preveu que el tancament s’allargui aproximadament durant dos anys. “La ciutat s’ho pot permetre perquè no queda altre remei, el que no ens podem permetre es continuar tenint en aquestes condicions el Metropol, que és una joia del modernisme i el vaixell insígnia de l’obra jujoliana”, ha etzibat la regidora, qui ha defensat que la seva programació s’ha programat a altres espais culturals de la ciutat, com el Teatre Tarragona.

ACN/M.Rovira