.

Lluís Carreras, en una imatge corresponent al derbi disputat contra el Reus.

L’Sporting ha passat aquest dissabte per sobre del Nàstic en direcció a Primera, i ha tingut temps fins i tot de donar marxa enrere per marcar-li les rodes per tota la samarreta. Un 0-4 tan rotund que ni les set baixes de l’equip de Lluís Carreras, algunes d’elles en llocs clau, ni l’obligació d’improvisar (perquè aquest ha semblat que era l’esquema tàctic dels locals durant tot el partit) poden acabar justificant. El resultat, que arriba tot just després del tancament del mercat de fitxatges, obre la porta a la preocupació i a la repetició dels errors que van portar a acabar la temporada passada en ple atac de pànic. De fet, aquest dissabte ha estat un punt d’inflexió a la graderia. Els prop de 6.300 aficionats presents al Nou Estadi han posat música al seu descontentament i bona part d’ells ja havien marxat abans del xiulet final.

El Nàstic afrontava un dels que s’ensumava com un partit clau emocionalment amb sorpreses a l’onze titular. Han caigut d’inici Muñiz i Barreiro per deixar pas a Silvestre i Uche, que juntament amb Perales sota pals i Joan Gaztañaga han debutat aquesta temporada amb la samarreta grana en lliga. El basc s’ha situat com a pivot defensiu al mig del camp, el que ha permès moure fitxes: Molina s’ha incorporat al centre de la defensa i Suzuki ha passat a ocupar el lateral dret. Pels nostàlgics, Jordi Calavera estava convocat però ha estat un dels descartats a darrera hora per Paco Herrera.

La revolució, però, ha quedat esclafada en només quinze minuts per un equip que semblava una divisió panzer. Un Carmona espectacular en les arrancades, passades en diagonal i en el joc a pilota aturada ha començat a cavar la tomba dels locals. Al minut 7 un córner sacat per ell amb la seva rosca característica ha estat mal rebutjat per Molina. Gol en pròpia porteria i mal rotllo a la grada, que encara esperava però una reacció dels seus. Res d’això ha ocorregut. Amb un mig del camp desaparegut i sense consistència, el malson de Carmona només han hagut de trobar un Stefan excel·lent a l’hora d’agafar l’esquena de la defensa grana al minut 15 per fer pujar el segon.

En aquest punt els xiulets ja s’han fet notar. Era, tot plegat, massa semblant a la temporada passada. I els records no poden desaparèixer amb un joc sense sentit amb pilota i sense. Una breu reacció local ha donat, però, una mica d’esperança. Una doble oportunitat de Perone i Mesa al minut 37, salvada pel porter i la defensa, i un posterior xut d’Uche per damunt del travesser al 38 generava expectatives de remuntada que Perone s’ha encarregat de llançar per terra. Una mala sortida de pilota del grana ha regalat la pilota a Rubén, que ha transformat el tercer al minut 47 i ha donat pas al descans. Concert de vent entre els aficionats, desconcertats pel que s’estava veient sobre el camp.

De la segona meitat, només destacar els intents de rectificació d’una alineació pròpia d’alquimista. Barreiros, que sembla haver pagat els plats trencats de les dues primeres jornades, s’ha quedat a la banqueta, i l’entrada d’Emaná, Muñiz i Bustos no ha servit per res més que dotar d’alguna cosa semblant al sentit comú al mig del camp, generar fins i tot perill amb entusiasme i ganes (pel molt que traduïda en precipitació) i veure com l’Sporting arrodonia la tarda transformant un penal. Santos feia pujar el 0-4 al minut 62. Ell mateix s’havia quedat sol davant d’un Perales que no ha pogut fer res més que provocar la pena màxima.

El Nàstic suma només un punt de nou possibles. Aquest dimarts toca Copa del Rei contra el Lugo, un equip que comparteix penes i, probablement, urgències.

J.S.

Alineacions:

Nàstic: Perales, Jiménez, Suzuki, Xavi Molina, Perone, Gaztañaga (Emaná, minut 51), Maikel Mesa, Eddy Silvestre (Muñiz, minut 67), Delgado (Bustos, minut 58), Omar Perdomo, Uche.

Banqueta: Bernabé, Emana, Muñiz, Barreiro, Blanco, Bustos, Tete Morente

Sporting de Gijón: Mariño, Lora, Pérez, Barba, Canella, Carmona, Sergio, Moi Gómez (Álex López, minut 75), Santos (Viguera, minut 82), Rubén García i Stefan (Carlos Castro, minut 77).

Banqueta: Whalley, Bergantiños, Castro, Á. López, I. López, Quintero, Viguera.

Gols: 0-1, minut 7, Molina en pròpia porteria a la sortida d’un còrner; 0-2, minut 15, Stefan; 0-3, minut 45+2, Rubén; 0-4, minut 62, Santos de penal.

Targetes grogues: Lora, minut 32; Mariño, minut 47; Uche, minut 57; Carmona, minut 84.