.

.

TOTS 21

Un control de carretra dels Mossos d’Esquadra aquests dies de confinament. Foto: Cedida

Comença un cap de setmana insòlit que obre la Setmana Santa amb hotels buits, suspensió de processons i amb la previsió de molt poca mobilitat a les carreteres tarragonines i catalanes, per no dir gairebé nul.la. Una Setmana Santa on les autoritats prohibeixen la ciutadania agafar el cotxe. Ni en les millors pel.lícules distòpiques ho haguéssim pogut veure.

La Costa Daurada, els hospedatges de les comarques d’interior i de les Terres de l’Ebre són qui més patiran aquesta Setmana Santa atípica amb l’obligatorietat del tancament d’hotels i altres establiments d’hospedatge. Setmana Santa és un termòmetre de la temporada i sol tenir bons registres d’ocupació. El sector està vivint un calvari de presentació d’expedients de regulació temporals d’ocupació i espera poder salvar la temporada d’estiu, tot i que no té clar com evolucionaran els esdeveniments. El que sí tenen clar és que cap destí s’apofitarà d’aquesta crisi, ja que la pandèmia és global.

El centre recreatiu més damnificat és PortAventura World. Viurà una insòlita Setmana Santa amb les portes tancades i sense que des dels voltants se senti el crits del públic en el descens de les atraccions. Havia d’obrir el dia 27 de març. Com la resta d’emreses del sector, ara es una incògnita quan ho farà.

La crisi al sector turístic afecta dràsticament als treballadors del sector, els fixos discontinus, aquells que treballen durant la temporada turística i la resta de l’any viuen de l’atur, del subsidi o fent altres feines. Només PortAventura World ha garantit un ERTO, que permet cobrar el 90% del salari.

Aquest diumenge no hi hauria la benedicció popular de palmes i palmons a esglésies i a la Catedral, però els actes habitualment populars s’han suspès i a la Catedral de Tarragona es restringirà a una emissió en streming per la web de l’Arquebisbat de Tarragona, com altres celebracions portes endins que es facin aquests dies.

Una voluntària de Prades, localitat que demana que no hi vagin els residents de cap de setmana. Foto: Cedida

Els municipis turístics, a més, han fet crides als residents i visitants que no acudeixin a la població, recordant que es poden aplicar sancions que van dels 600 als 30.000 euros. Hi haurà controls dels Mossos d’Esquadra a les carreteres i en alguns casos de les policies locals. El darrer a confirmar controls ha estat l’Ajuntament de Torredembarra. També municipis d’interior, com Prades o Cornudella de Montsant, entre d’altres, han fet crides als residents de cap de setmana a no venir al poble. Des de fa dos caps de setmana ja han començat els controls de carreteres.

Els pastissers de Tarragona estan vivint una prèvia atípica i crítica, com ja avançava Tarragona21. Malgrat que molts estan tancats, obriran la Setmana Santa. Aguns serviran a domicili i altres al propi establiment. Demanen a la ciutadania que les comandes es facin amb temps d’antel.lació i que es respectin les distància. Fora de Tarragona ciutat no obriran totes les pastisseries.

El trànsit

Quant a trànsit, aquest cap de setmana comença el que seria la 1a fase de la Setmana Santa, marcada absolutament per les restriccions de mobilitat del decret d’estat d’alarma per frenar la propagació del coronavirus. La Setmana Santa arriba en uns moments d’excepcionalitat en què la població ha de confinar-se a casa i limitar al màxim la seva mobilitat, tret de les activitats autoritzades i dels serveis essencials, per evitar el contagi de la COVID-19. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit no preveu cap dispositiu especial de mobilitat i recorda a la ciutadania la importància de quedar-se a casa i efectuar únicament els desplaçaments imprescindibles i permesos en el decret d’estat d’alarma.

En aquest sentit, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, avisa de la impossibilitat i prohibició d’anar a segones residències i recorda que “tothom ha de complir amb el confinament per aconseguir aturar el contagi”. El titular de Trànsit posa en valor l’esforç que ha fet la ciutadania quedant-se a casa i destaca que des de l’inici de les mesures de confinament, el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït de mitjana un 75%.

Gendrau subratlla que ja en les dues primeres setmanes de confinament s’ha registrat una reducció constant i pronunciada del volum de circulació. En la primera setmana de confinament, es va produir una reducció del 60%, respecte una setmana normal. En la segona setmana de confinament, la reducció va arribar al 75%. “Hem de perseverar i no abaixar la guàrdia, però; si es trenca el confinament, l’esforç que hem fet aquestes tres setmanes no haurà servit per res; per molt que costi, cal quedar-se a casa”, insisteix Gendrau.

No obstant, per garantir que es compleixen aquestes mesures, els Mossos d’Esquadra realitzaran aquest cap de setmana un total de 200 controls a nombrosos punts de les carreteres i autopistes catalanes. Convé recordar també que, des del passat 13 de març i amb l’objectiu de garantir el subministrament de béns essencials, l’SCT va aixecar excepcionalment les restriccions a la circulació d’enguany als vehicles de transports de mercaderies i transports especials.

Redacció