.

Imatge d’arxiu de proves de la selectivitat

3.889 alumnes de la demarcació de Tarragona s’enfronten a partir d’avui a unes de les proves més temudes, les proves d’accés a la universitat (PAU). Durant tres dies, des d’aquest dimecres i fins divendres, els alumnes hauran de demostrar els coneixements adquirits per poder optar als diferents graus universitaris. La majoria de l’alumnat, gairebé 3.300 persones, venen de batxillerat, tot i que també n’hi ha que venen de cicles formatius de grau superior i d’altres amb matrícula lliure. En el conjunt de Catalunya s’han inscrit 41.671 alumnes, una xifra rècord, en les que podrien ser les últimes proves de selectivitat amb l’actual format. Els alumnes es distribuiran entre 31 poblacions del territori català i 211 tribunals ubicats, de manera majoritària, als campus universitaris.

Les proves PAU es divideixen en dues fases: la general, obligatòria per a tot l’alumnat i amb cinc exàmens, i l’específica de cada opció, que ès voluntària per als que vulguin pujar nota. La fase general comprèn les matèries comunes: català, castellà, llengua extrangera, història i una cinquena a escolliur entre les comunes de cada modalitat: fonaments de les arts, llatí, matemàtiques o matemàtiques aplicades a les ciències socials.

La fase general dona la nota mitjana per accedir a la universitat, que surt d’una mitjana entre la nota de batxillerat (60%) i la de les PAU (40%). Es comptabilitza sempre que s’hagi obtingut com a mínim un 4. És a dir, que s’aprova tot el procés si es té com a mínim un 4 a la fase general i un 5 fent la mitjana amb l’expedient de batxillerat.

La fase específica, que és voluntària i permet augmentar la nota fins a un 14, permet als alumnes examinar-se de fins a 3 assignatures de modalitat, però només computen les dues millors notes aconseguides.

Aquest dimecres comença la fase general de la selectivitat amb els exàmens de castellà i llengua extrangera. Dijous és el torn de la prova d’història d’Espanya i divendres es farà la de català. Els exàmens tindran una durada d’una hora i mitja, però els alumnes amb necessitats educatives especials tindran mitja hora més.

Els resultats de les PAU es faran públics per als estudiants el 22 de juny i es podrà demanar revisió d’exàmens fins al 26 de juny. La preinscripció universitària serà del 6 al 30 de juny (inclosos) i del 6 al 8 de juny per a majors de 45 anys.

La primera assignació de places universitària serà el 12 de juliol i la matrícula dels assignats en primera preferència, del 14 al 19 de juliol (inclosos).