.

.

TOTS 21

El taller de construcció de cúpules autoportants és una de les propostes de la Setmana de la Ciència al Campus Extens. Foto: URV

La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments anuals de divulgació científica més importants a nivell europeu. Del 12 al 21 de novembre un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu del territori organitzen activitats per fomentar l’interès de la societat per la ciència i el coneixement i per ensenyar els avenços científics i tecnològics de forma atractiva i propera. La Universitat coordina les activitats a la demarcació, que ja van començar dilluns de forma prèvia amb les rutes científiques sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès.

En total s’han programat 10 rutes teatralitzades destinades a estudiants de centres de secundària de tot el territori, i també hi ha prevista una ruta oberta al públic generar el dissabte 20 de novembre al matí. Durant l’activitat es recorren diversos espais i edificis de la Part Alta de Tarragona per donar a conèixer qui va ser Antoni de Martí i Franquès i quines van ser les seves aportacions científiques, algunes de les quals encara són vigents a dia d’avui. Aquesta activitat té el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Fecyt) – Ministerio de Ciencia e Innovación.

La Setmana de la Ciència arriba a altres punts del territori a través de les seus del Campus Extens, que ofereix tallers i activitats a diferents municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Tallers per conèixer quins van ser els orígens de la xocolata, per aprendre a construir cúpules com ho feia Leonardo Da Vinci, per prendre consciencia del problema de la contaminació a través de microplàstics o sobre com fer un túnel del vent casolà són algunes de les propostes incloses en l’oferta del Campus Extens.

També s’ha previst una nova edició del programa Fem Recerca!, una activitat que permet a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la Universitat per participar en diversos tallers científics i conèixer com és la recerca que s’hi fa. L’objectiu d’aquesta proposta és que els i les estudiants prenguin consciència de la importància de la investigació científica i de les múltiples aplicacions que té en diferents camps del coneixement.

L’oferta d’activitats es completa amb els tallers experimentals per a grups escolars d’entre 10 i 18 anys: activitats que s’han programat a diversos espais del campus Sescelades per on està previst que passin uns 1.500 escolars fins el 3 de desembre. A més dels tallers també es farà un monogràfic sobre l’hidrogen verd, amb activitats diferenciades per a primària i secundària. També s’ofereix a a tota la comunitat universitària la possibilitat de visitar un estand al campus Sescelades on es presentarà un cotxe d’hidrogen real i la moto elèctrica URVoltage.

La Setmana de la Ciència a Tarragona compta també amb les activitats que organitzen instituts de recerca, centres tecnològics, museus i fundacions, que completen una programació conjunta en la que s’hi poden trobar activitats variades i adreçades a tot tipus de públic.

A Catalunya, la Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca que ha arribat enguany a la 26a edició.

Podeu veure aquí totes les activitats.

Redacció