.

El director general de l'entitat és optimista i opta pel refinançament. Foto d'arxiu

El director general de l’entitat és optimista i opta pel refinançament. Foto d’arxiu

Han passat gairebé dos mesos des que es va anunciar la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils, que va deixar bloquejats 32,5 MEUR d’uns 1.500 afectats. Des de llavors, Xavier Mas, director general, ha treballat en el que anomena pla A –que aposta pel refinançament– i pla B. El primer passa per traspassar els préstecs que tenien els clients de l’entitat a altres bancs, aconseguir el préstec de 10 MEUR concedit per l’Associació de Seccions de Crèdit –i avalat per la Generalitat– gràcies a les aportacions obligatòries dels socis, i assolir la resta a través de la venda o lloguer de patrimoni. El segon optaria per, amb l’import que s’hagi aconseguit fins a finals de febrer, retornar una part dels diners als clients i ajornar la resta per més endavant. Mas, però, es mostra optimista i gairebé convençut, segons ha avançat a l’ACN, de poder tirar endavant amb el primer.

El fet d’haver presentat preconcurs de creditors es deu, segons ha detallat Mas, a una “manca de liquiditat”. D’aquesta manera hi ha “temps per poder treballar i buscar una solució conjunta” abans d’arribar al concurs de creditors. La data límit és el 22 de març, però el director general vol poder prendre una decisió abans. Per això, treballa amb dues opcions.

L’una és el refinançament al 100%. Per aconseguir-lo cal, d’una banda, que els socis realitzin unes aportacions obligatòries d’entre 500 i 7.500 euros –en funció de la producció cooperativitzada de cadascun– per accedir al préstec de 10 MEUR que els ha concedit l’Associació de Seccions de Crèdit –amb un aval de 7,5 MEUR de la Generalitat de Catalunya–. De l’altra, transformar els préstecs que hi havia a l’entitat a altres bancs. En aquest sentit, Mas ha dit que han ampliat les entitats financeres que es podrien quedar amb aquesta cartera.

Finalment, s’haurien d’aconseguir entre 9 i 10 MEUR més, una part dels quals sortirien de la venda de patrimoni. “Està tot en venda, excepte la nau –de la cooperativa–”, ha reconegut el director general, és a dir, les tres oficines on hi havia la secció de crèdit, diversos locals i terrenys. Tot i això, “la situació actual immobiliària és la que és”, ha lamentat, i “trobar algú que estigui disposat a pagar-te més del valor de taxació, no és tan fàcil”. I és que l’objectiu és “no perdre ni un cèntim d’euro”.

L’altra opció, el que anomena pla B, consistiria en utilitzar els diners aconseguits fins a finals de febrer per retornar un tant per cent dels diners que els impositors tenien a la secció de crèdit, i fer un ajornament amb la resta. “En cap cas estem parlant de fer una quitança, i que la gent perdi ni un cèntim d’euro”, ha aclarit Mas. “L’objectiu és tornar el 100%”.

Aquesta possibilitat, però, només s’activaria en cas de no poder assolir el refinançament total, per la qual aposta fermament el director general, que ha assegurat tenir el suport necessari dels afectats per tirar-lo endavant. De fet, un cop a la setmana es troba amb la principal plataforma d’afectats per anar-los actualitzant i treballar conjuntament. “Jo m’he marcat com a límit el final d’aquest mes, i a partir d’aquí decidirem la millor opció per a tothom”.

Suport de la Generalitat i de la societat civil

“No hem estat sols”, ha celebrat Mas, “cadascú ha fet la seva part de feina”. Així, ha agraït la tasca de la Generalitat, que “ens ha tramitat un aval –del préstec de 10 MEUR de l’Associació de Seccions de Crèdit– que va passar per Consell de Govern”. Aquesta és una fórmula “molt còmoda”, ha expressat.

Així mateix, s’ha felicitat per la reacció de la societat civil cambrilenca, que està “bolcada en la seva cooperativa”. Segons ha relatat, sorprès, “gent que ja no era soci ha vingut a donar-se d’alta, fins i tot gent jubilada”. A l’altra cara de la moneda, però, persones que, o bé s’han sentit enganyades o bé tenen altres motius, s’han donat de baixa.

A més, “el funcionament de la cooperativa és normal”, ha defensat Mas. Tot i així, els primers dies després de l’anunci de la fallida “es van ressentir les vendes de la botiga”, una situació “comprensible”, ha exposat. “L’activitat, tant dels pagesos com de la pròpia activitat nostra”, però, “continua igual”.

Pel que fa a les accions legals que puguin engegar els afectats, el director general ha manifestat que “qualsevol pot anar al jutjat i posar una demanda”. Les que van per la via mercantil estan parades pel preconcurs de creditors, mentre que les de la via penal han de seguir el seu curs. Malgrat tot, “dormo molt tranquil”, ha conclòs Mas.