TOTS 21

Imatge de la jornada a l’Orfeó de Reus. Foto: Cedida

El Debat Constituent ha entrat en la fase participativa i, fins el 31 de desembre, «estimularà la ciutadania perquè de forma plural, transversal i innovadora se sumi al procés participatiu que definirà les bases constitucionals de la Catalunya del futur», segons afirmen des de la plataforma.

Aquest dissabte a l’Orfeó Reusenc de Reus ha tingut lloc l’acte inicial per presentar aquesta fase en el Camp de Tarragona. Han participat en Lluís Llach, Albert Coll (Coordinador tècnic), Marga Borràs, Agustí Valls i Josep Maria Trabalón , delegats territorials del Camp de Tarragona i membres de la Coordinadora Nacional d’Enteses. El seguiran una sèrie d’actes amb el mateix format arreu de comarques per explicar el procediment de registre i participació en el Qüestionari.

Per posar en marxa procés participatiu s’han creat tres eines: la web www.debatconstituent.cat, l’App Debat Constituent, i s’han format més de cent Enteses regionals, comarcals i locals (amb més d’un miler de voluntaris) que promouran i incentivaran la participació.

Per desenvolupar aquest procés participatiu s’ha elaborat un qüestionari amb 144 preguntes que inclouen tots els paràmetres que condicionen la definició d’una constitució democràtica. Les respostes al qüestionari, dividit en set àmbits (Elements Constitutius; Drets; Participació Política i Organització del Poder; Organització Territorial; Règim Econòmic; Territori, Recursos Naturals, Sectors Estratègics i Empreses Públiques; Seguretat i Relacions Internacionals) i els seus corresponents subàmbits, permetran conèixer les grans línies generals per les quals hauran de transcórrer les futures normes de convivència del país.

Per garantir l’accés de la ciutadania a tota la informació i per donar un impuls a la participació i la transversalitat, les Enteses repartides per tot el país, organitzaran fins a final d’any debats públics, presencials i telemàtics. Les Enteses també contactaran amb les entitats i organitzacions socials per intentar que el màxim de ciutadanes i ciutadans se sumin al procés participatiu. Les entitats també poden organitzar debats, registrant-se a la plana web (www.debatconstituent.cat).

Un dels objectius d’aquest procés» és que el màxim nombre de ciutadans i ciutadanes de més de 16 anys es registrin i participin per poder fer el mapa més precís possible sobre la voluntat de la ciutadania respecte al futur de Catalunya. La idea, segons els impulsors del procés, és mantenir el caire propositiu de la societat civil i mostrar la ciutadania com a “subjecte de transformació i concentració del poder constituent” davant d’aquells que exerceixen el poder constitutiu», assegura el comunicat.

Un cop acabada aquesta fase participativa, «tota la informació recollida arreu del territori es posarà a l’abast del Fòrum Cívic i Social que serà l’ens encarregat de sintetitzar les propostes de la societat civil i fer-les arribar al Parlament de Catalunya com a base de la futura constitució del país, (en el moment que hi hagi un parlament constituent) o tenir-les en compte en la redacció de la nova legislació», continua la nota.

El Debat Constituent va néixer l’any 2018 «amb la voluntat d’iniciar un procés de participació ciutadana obert, transversal i plural que permeti donar respostes als reptes de futur del país i superar l’actual marc autonòmic, a partir d’un debat nacional, on és la ciutadania organitzada qui lidera i impulsa el futur de Catalunya», conclou.

Redacció