.

.

TOTS 21

Una imatge de l’acte, que va comptar amb la participació del director de Reusdigital.cat, Marià Arbonès. Foto: El Círcol

La gravetat de la problemàtica del despoblament rural va molt més enllà del que ens podem imaginar. També afecta les ciutats i especialment a una com Reus que és una capital intercomarcal amb un extens territori d’influència que pateix la diàspora dels seus habitants. Conservar i tenir cura del territori és essencial i per això cal ensenyar als nens a estimar la terra. Aquests són part dels punts del que ahir es va batejar com ‘Manifest de Reus’, una proposta llençada durant la presentació del llibre d’Anton Monner (Gandesa, 1944) ‘El despoblament rural’, duta a terme al Círcol de Reus. L’escritor ha fet públiques una sèrie de dades per tal que la població agafi consciència del problema de la despoblació tot recordant que ara fa un segle la Terra Alta tenia més població que la ciutat de Tarragona i, ara, la capital multiplica per dotze la població de la comarca de Gandesa.

El gandesà va recordar que un 70% del territori està perdent població, el mateix 70% que només compta amb el 10% de la població del país. Vivim en un procés de centralització de la població en les capitals. A tall d’exemple ha explicat que Espanya és com una campana on la població es concentra en la perifèria marítima i a Madrid, que en seria el batall; la resta està buida.

Però més enllà d’exposar la gravetat de la situació, Monner aporta tot un seguit de solucions que impliquen subvencionar els treballs agraris per aconseguir fixar població jove amb possibilitats de guanyar-se la vida dignament i això incentivaria d’altres negocis paral·lels. També ha incidit en la necessitat de disposar de bones comunicacions, tant digitals com terrestres, tot criticant la deficient xarxa ferroviària existent.

Ha posat damunt la taula els casos de La Granadella i Prat de Compte com a exemples de petites poblacions que han aplicat polítiques demogràfiques interessants que els ha permès, no tan sols mantenir la població, sinó, fins i tot augmentar-la en el cas de La Granadella.

Monner ha indicat que cal iniciativa política per implementar les mesures necessàries. Per això ha demanat la creació d’una Conselleria o una Direcció General capaç de donar resposta a aquesta problemàtica, però el primer pas ha de ser l’elaboració d’un manifest per conscienciar tothom de la gravetat del problema. Un manifest que podria ben bé sortit de la nostra ciutat i que fos capaç de capitanejar aquesta lluita que ens ha de beneficiar a tots.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha recollit el guant i ha demanat més implicació de la Generalitat, com també ho ha fet l’expresident de la Diputació, Josep Mariné, que ha considerat que el nou president de la Generalitat hauria d’haver estat present en aquesta presentació.

Entre els assistents destacava el vicepresident tercer de la Diputació (entitat que ha contribuït econòmicament a l’edició del llibre), Adam Tomàs, acompanyant entre altres de Mireia Font, tinent d’alcalde de la Seu d’Urgell implicada en el projecte Odisseu; l’alcalde de Gandesa, Carles Luz; Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l’Ebre; Salvador Miralles, impulsor de la Fonda Miralles d’Horta de Sant Joan; Jordi Just, president de la cambra de Comerç de Reus i els expresidents de la Diputació Josep Mariné i Josep Poblet.

També han assistit a la presentació Antonio Sanz i Manuel Gimeno, portaveu de ‘Teruel Existe’, representant a un dels territoris més afectats per aquest problema han incidit en la urgència de prendre mesures urgents perquè molts pobles poden desaparèixer ben aviat si no es fa alguna cosa. La veïna regió de l’Aragó és un dels territoris més centralitzats, ja que la meitat de la població de tota la regió viu en una sola ciutat, Saragossa.

‘Jordi Garcia – Reusdigital / GDDCT’