.

Un convoi de l'Euromed. Foto: euroregioeuram.eu

La diputada de CiU Meritxell Roigé ha entrat al registre del Parlament una proposta de resolució en la qual es demana a l’Estat que presenti “un calendari d’execució de les obres ferroviàries corresponents al corredor mediterrani en el tram Castellbisbal – València, iniciar els treballs ja adjudicats i finalitzar aquests treballs el 2015”. Entre les obres pendents, recorda Roigé, hi ha l’adaptació a l’ample estàndard del tram entre Vandellòs i Castelló, el nou corredor del Camp de Tarragona entre Vila-seca i Vandellòs i l’adaptació a l’ample mixt del tram Castellbisbal – Vila-seca. Roigé recorda que la no execució d’aquestes obres afectaria la competitivitat a l’arc mediterrani.

En un comunicat, Roigé recorda que el ministeri de Foment ha “incomplert reiteradament” els terminis previstos en l’inici i execució dels treballs d’adequació de la infraestructura ferroviària per al pas de mercaderies i viatgers, com també “ha anat canviant sobre la marxa” les seves característiques.

Subralla que el corredor és “un instrument bàsic per a la competitivitat del sistema productiu del conjunt de l’arc mediterrani” i recorda que la importància per a la internacionalitació i les exportacions per a nombroses empreses, com les que formen la indústria petroquímica del Camp de Tarragona i la indústria automobilística valenciana.

En aquest sentit, ha afegit que “la realització d’aquestes actuacions no només afavoriria la competitivitat de les empreses sinó que serviria per millorar la connectivitat i les variants de transport de viatgers de les Terres de l’Ebre”.

En primer lloc, ha citat l’adaptació a l’ample estàndard del tram entre Vandellòs i Castelló, en el qual Adif té adjudicats dos contractes d’obra per a la conversió a l’ample estàndard, l’adjudicació dels quals es va aprovar el 25 d’abril del 2014. Sobre aquest tram, la diputada de CiU ha alertat que “tot i que aquests contractes estan adjudicats per a l’ample estàndard, en el moment actual el Ministeri de Foment està analitzant la possibilitat d’implementar l’ample mixt i això pot tenir incidència en el termini ja que caldria un nou projecte constructiu i una nova licitació d’obres amb un cost superior a l’actual”.