.

.

TOTS 21

Imatge del pont construït recenment a Tarragona, sota el pont de Santa Tecla. A la portada, model de passera de fusta que s’usarà. Fotos: Tarragona21 i cedida

Cins municipis del Tarragonès disposaran de passeres de fusta o de formigó per travessar els dos principals rius del Camp de Tarragona, el Francolí i el Gaià. Es tracta de Tarragona, Constantí, El Morell, La Riera de Gaià i El Catllar. Els construirà el Consell Comarcal del Tarragonès i estan pensant per anar a peu o en bicicleta.

Pel que fa al Francolí, a Tarragona es construirà al costat del pont de Santa Tecla, com ja va anunciar Tarragona21, i serà una passera de fusta de 9 metres. A Constantí serà un pas formigonat a la zona de Centcelles i al Morell serà a la zona de La Granja, també un pas formigonat.

Quant al Gaià, a la Riera de Gaià es construirà un pas formigonat i una passera a la zona de Fontanilles (Castellot). A El Catllar hi haurà dos passeres, una de 12 metres al pont del tren i una de 24 metres a l’aiguabarreig del torrent.  El pressupost total suma 51.000 euros.

Per la seva banda, l’ajuntament de la Riera de Gaià farà un pas formigonat a Ardenya, amb un pressupost de 5.500 €.

Els rius Francolí i Gaià, que travessen el Tarragonès fins el mar formen barreres que la fragmenten els camins en diferents llocs.

Actualment, al riu Francolí hi baixa aigua de forma permanent, i dins l’àmbit de la nostra comarca només es pot travessar, sense introduir-se dins el cabdal d’aigua, a través dels ponts de les infraestructures viàries.

Per altra banda, el riu Gaià era de més fàcil traspàs però les riuades («gaianades») del 2015-16 han fet palesa la necessitat de fer-hi uns passos que facilitin la possibilitat de creuar-lo de forma més regular.

«En ambdues qüestions s’ha estimat necessari fer-hi uns accessos permanents que garanteixin el pas de vianants i bicicletes i en alguns casos, també el pas de vehicles, durant un ampli període de l’any», ha destacat el Consell Comarcal.

L’actuació és «un pas important» cap a la connexió de tota la xarxa de camins de la comarca, la qual cosa permetrà l’ús agrícola innat a la seva concepció i un ús lúdic integrat, «tot posant en valor el conjunt i donant una idea de visió global i d’integració territorial».

Les actuacions previstes són la construcció de diferents accessos sobre el riu de models adequats a cadascuna de les característiques del lloc geogràfic. En alguns punts s’hi posaran passeres de fusta de diferents tipus, i en altres llocs passos sobre estructures de formigó.

Aquestes actuacions són executades pel del Consell Comarcal del Tarragonès i estan parcialment subvencionades per la Diputació de Tarragona.