.

Imatge d'arxiu de la unitat canina K-9 de Creixell

Imatge d’arxiu de la unitat canina K-9 de Creixell

La intervenció d’equips com el seu és vital per localitzar persones amb vida i cossos sepultats per les runes que produeixen els terratrèmols. Després d’haver participat en una dotzena d’operacions similars des de la seva creació, cinc guies i els respectius gossos de la unitat canina K9 de Creixell (Tarragonès) han passat una setmana al Nepal col·laborant amb els efectius d’emergències locals en aquesta tasca. Tot i l’experiència acumulada pels voluntaris, enfrontar-se a aquest tipus de situacions no és fàcil: “hem fet molts marcatges”, ha explicat el seu president, Pere Frutos. “Més dels que voldríem”, ha afegit. El centre de cooperació al desenvolupament URV Solidària els ha finançat el viatge.

Després de patir alguns problemes per poder volar cap a Katmandú al més aviat possible -habitualment, per les normatives i canvis relacionats amb el transport dels animals- els cinc guies i els gossos van poder arribar a la capital nepalesa el passat 29 d’abril. Allí, ha explicat Frutos, es van posar a disposició de les autoritats perquè els indiquessin on podien col·laborar.

Es dediquen a rastrejar les restes d’edificis i construccions, certificant l’existència de víctimes sota les runes. La fiabilitat de les troballes és molt alta. “Tenim uns gossos amb molta experiència, on marquen hi ha la víctima”, explica Frutos. En aquesta ocasió, durant els dies de recerca, no s’aventura a quantificar les troballes: “van ser molts marcatges positius. Més dels que voldríem”, afegeix. Un cop constatada la presència de cossos, amb o sense vida, l’equip es trasllada immediatament a un nou punt de rastreig. “No ens quedem a l’extracció. Costa hores arribar-hi, posant màquines i sondes”, aclareix.

Tot i que la seva idea inicial era arribar fins a la vall de Langtang, una de les àrees més afectades pel sisme i amb un major nombre de víctimes, la unitat ho va haver de descartar per manca de transport i recursos econòmics per trobar alternatives fiables. “Ens feien falta 5.000 euros per llogar un helicòpter”, ha explica Frutos. Al final van haver de llogar un vehicle, pel seu compte, per poder desplaçar-se per la zona: “com la resta dels equips”. Van treballar en ciutats com Bhaktapur o Bharatpur, que es troben entre les més afectades per un sisme de 7,8 graus l’escala de Richter que deixat, fins aquests moments, unes 8.000 víctimes mortals i un ingent nombre d’afectats.

És la tretzena experiència del K9 en operacions de rescat posteriors a terratrèmols arreu del món. Fa tres anys ja es van desplaçar a Turquia i, anteriorment, a Haití, Brasil, Indonèsia, Pakistan o Xile, entre d’altres. “Hem trobat el mateix de sempre: sempre els cau als més pobres. La gent han estat molts cordials, s’han portat molt bé i ens han ajudat. Un terratrèmol més, amb la tristes que alguns llocs més afectats del país no hem pogut arribar”, lamenta Frutos que, malgrat tot, es mostra satisfet per la tasca efectuada. Fins i tot, els militars nepalesos van reconèixer aquest treball lliurant-los una placa.

El viatge de la unitat canina K9 de Creixell ha estat finançat pel centre de cooperació al desenvolupament URV Solidària, en el marc del conveni de col·laboració que mantenen totes dues entitats per treballar conjuntament quan es produeixen aquests desastres. Aquest divendres, després de la seva tornada aquest dimecres, integrants de l’equip han explicat la seva experiència en una roda de premsa al rectorat de la universitat a Tarragona.

/* JS para menú plegable móvil Divi */