.

Estudiants del programa Young Generation as Change Agents, amb responsables del Centre Internacional de la URV. Foto: URV

Cinc estudiants del Marroc estan cursant els màsters de Tecnologies del Vehicle Elèctric, Enginyeria de la Seguretat Informàtica i Intel·ligència Artificial, i Sistemes i Tecnologies de Conversió de l’Energia a la URV amb la idea de desenvolupar projectes empresarials i d’emprenedoria una vegada tornin al seu país. Formen part del centenar d’estudiants marroquins que aquest curs estan seguint una formació de màster en universitats espanyoles dins el projecte “Young Generation as Change Agents” (Generació jove com agents del canvi), coordinat pel Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE), per establir un esquema de migració legal circular entre l’Estat espanyol i el Marroc. El programa va ser seleccionat a la convocatòria de projectes pilot de migració legal que ha impulsat la Comissió Europea.

Mohamed Ribate, Othmane Aznague, Zakia Elyaqouby, Anass Massghati, i Khadija Barhmi van arribar a la URV després de superar un procés de selecció al seu país, que els va escollir per participar en el projecte perquè estan formats en sectors socio-econòmics que el govern marroquí considera claus. Ara ja es troben a la recta final del curs i estan elaborant el Treball de Fi de Master, que ha de poder-se implementar com a projecte d’emprenedoria al Marroc una vegada acabin els estudis.

Zakia Elyaqouby i Othmane Aznague, per exemple, estan desenvolupant un sistema de gestió de càrregues i descàrregues de vehicles elèctrics en el seu projecte de màster al laboratori del Grup d’Automàtica i Electrònica Industrial, amb la supervisió del professor Hugo Valderrama. Si bé hauran de valorar com l’aplicaran al Marroc, tenen clar que té sortida a la indústria de l’automòbil.  Elyaqouby, estudiant del Màster universitari en Tecnologies del Vehicle Elèctric, està satisfet amb l’aposta: “La qualitat dels cursos del màster és alta, el professorat és molt atent i la metodologia utilitzada durant el tancament ha estat útil”.

El programa del SEPIE, en col·laboració amb el govern del Marroc, preveu la convocatòria de premis per ajudar a implementar els millors treballs de màster, amb el llançament i desenvolupament dels projectes empresarials i d’emprenedoria. De fet, tant la mobilitat del centenar d’estudiants marroquins a les universitats espanyoles com l’execució dels projectes al seu país s’enduu la major part del pressupost d’aquest projecte, de més de 2,6 milions d’euros, finançats en el 95% per la UE.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */