.

Part el material incautat. L’organització criminal tenia ramificacions a Tarragona, Cantàbria, Biscaia i Burgos. Foto: Cedida

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que mitjançant ciberestafes finançava la compra de vehicles. El cos armat ha detingut cinc persones com a presumptes autores de pertinença a organització criminal, usurpació d’identitat, estafa i falsedat documental. Els arrestats, obtenien documents d’altres persones a les quals els carregaven el finançament total d’un mínim de cinc vehicles per a la posterior revenda. Hi ha més de 30 víctimes amb un perjudici econòmic de més de 130.000 euros. La cúpula de l’organització es trobava a Cantàbria, on s’han arrestat quatre individus, mentre que el cinquè era de Biscaia. A Tarragona es va investigar tres persones, juntament amb una altra a Burgos i quatre més a Cantàbria.

La investigació de l’operació denominada ‘Car Fiction’ va començar el març de l’any passat arran d’unes denúncies a Cantàbria per usurpació d’identitat per la compra de dos vehicles mitjançant una sol·licitud de finançament. La policia va poder recuperar els dos vehicles i detenir dues persones, que es trobaven en situació de vulnerabilitat, per la qual cosa els agents van deduir que eren ‘mules’ utilitzades sota recompensa econòmica.

Arran de noves comprovacions, la Guàrdia Civil va determinar l’existència d’una trama que havia adquirit un perfil amb bones referències en una web de compravenda d’efectes de segona mà. A través del perfil publicaven anuncis de venda de telèfons mòbils d’alta gamma a un preu molt inferior al de mercat, però com a condició els clients havien de finançar la compra, per la qual cosa sol·licitaven còpies del DNI, nòmines i declaracions de la renda als potencials compradors. Un cop tenien els documents, tallaven la relació amb els afectats.


Altres notícies:


Amb la documentació de les víctimes a la mà, la feien servir per sol·licitar microcrèdits per quantitats inferiors a 3.000 euros o per finançar la compra de vehicles. Amb aquest sistema van obtenir més de 30.000 euros i un finançament de 110.000 euros per comprar cinc vehicles. Per dur a terme les pràctiques la banda feia servir onze línies de telèfon, contractades també amb documentació d’afectats.

Els agents van poder situar un dels vehicles adquirits per la trama a Holanda. La documentació original havia estat intervinguda per la Guàrdia Civil durant la investigació, però en van fer un duplicat fraudulent en una gestoria de la demarcació de Tarragona, fent servir la identitat d’un dels suplantats.

En dos escorcolls fets a Santander i Bilbao els agents hi van trobar diners en efectiu, documentació d’un vehicle, documents de terceres persones, nòmines, contractes susceptibles d’haver estat falsificats, una pistola simulada, una defensa extensible, una pistola tàser, passamuntanyes i material informàtic. També s’han recuperat dos vehicles adquirits per l’organització i s’ha detectat que un tercer d’alta gamma també possiblement va ser obtingut amb diners obtinguts fraudulentament, ja que la persona que el tenia no disposava d’ingressos.