.

AEQT, Plastics Europe i ANAIP van organitzar una sessió en què van animar totes les empreses de la cadena de valor i de subministrament dels plàstics (producció, transformació, logística, transport, reciclatge, rentadors de cisternes, etc.) a sumar-se al programa OCS i a certificar el seu compromís. Foto: AEQT

Evitar que els pellets acabin al medi ambient i aprofitar al màxim la matèria primera són objectius fonamentals de la indústria dels plàstics i per això, des de fa sis anys, les associacions del sector promouen per tota Europa el programa Operation Clean Sweep® (OCS) contra les fuites de pellets.

Amb la intenció d’estendre al màxim aquesta iniciativa, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Plastics Europe (l’associació paneuropea de productors de plàstics) i ANAIP (l’associació que representa la indústria espanyola de la transformació de plàstics) van organitzar una jornada tècnica dimecres 15 de juny al Palau de Congressos de Tarragona on va estar representada la indústria i les autoritats locals i en què es van tractar temes com el marc regulador o els programes de certificació a Espanya i a Europa en relació amb el programa OCS.

El principal objectiu de la sessió era conscienciar tota la cadena de valor i de subministrament dels plàstics, especialment de l’àrea de Tarragona (inclosos operadors logístics, transportistes, recicladors, rentadors de cisternes, gestors de residus…), sobre la importància de combatre les pèrdues accidentals de pèl·lets i d’aplicar les mesures i estàndards més exigents per aconseguir-ho. A la jornada van assistir més de 100 professionals de la cadena de valor i logística, representant més de 65 organitzacions i empreses diferents.

El director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, va ser l’encarregat d’obrir la sessió i va manifestar que “el treball per minimitzar l’impacte de les pèrdues de pellet requereix de la implicació de tots els elements de la cadena de valor”. Posteriorment, el director de Medi Marí del Centre d’Estudis de Ports i Costes del CEDEX (organisme que depèn del MITERD i del MITMA), José Francisco Sánchez González, va fer una primera aproximació al marc regulador sobre els pellets al medi ambient, oferint una panoràmica de quina és la situació a Tarragona.

El va seguir el responsable d’Afers Públics i Sostenibilitat de Plastics Europe a la Regió Ibèrica, Juan Ruiz, que va informar sobre el marc regulador europeu en relació amb la temàtica, i va destacar que: “Els plàstics no pertanyen ni al medi ambient ni al mar. La societat i els reguladors, tant a nivell global com local, exigeixen un major compromís de la indústria perquè els pellets no acabin al medi ambient. Això només es pot aconseguir si tota la cadena de valor i logística dels plàstics implementa bones pràctiques per al maneig dels pellets, tals com les definides al programa voluntari Operation Clean Sweep®. Les accions de conscienciació com aquesta jornada sens dubte acceleren el procés d’adhesió d’un nombre més gran d’empreses al programa”.

En les dues intervencions següents es va presentar la iniciativa OCS (Operation Clean Sweep®), el programa voluntari de la indústria basat en bones pràctiques de neteja i control que a Espanya coordina ANAIP i que compta amb el suport oficial del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Totes les empreses productores i bona part de les transformadores a Espanya ja estan adherides a OCS i a la jornada es va incitar a totes les empreses assistents a sumar-s’hi i a aplicar les mesures necessàries en cada cas per evitar les fuites de gransa al medi ambient.

En aquestes dues ponències, que van anar a càrrec de Mònica de la Cruz, directora de Qualitat d’ANAIP, i de Ricardo Pascual, director de Certificació de Productor d’AENOR, també es va informar els assistents sobre el nou sistema de certificació del programa OCS que permet garantir, mitjançant auditoria externa, l’efectiu compliment de les mesures i dotar-lo, per tant, de més efectivitat i credibilitat. “L’objectiu de zero pèrdues de pellets només es pot aconseguir amb la suma de tots −va afirmar Mónica de la Cruz−. Conscients de la problemàtica, hem d’actuar i demostrar el nostre compromís generant confiança en la nostra tasca i la responsabilitat mediambiental a través d’una certificació independent. Per això, Espanya ha estat pionera a disposar d’una certificació OCS que ara és la base del desenvolupament de la certificació a nivell europeu i que permet a tots els agents de la cadena de valor demostrar els seus esforços i compromís per assolir l’objectiu de zero pèrdues de gransa de plàstic al medi ambient”.

Finalment, després d’un torn de preguntes i col·loqui en el qual els integrants de la cadena de valor dels pellets van poder plantejar els seus dubtes, el líder del projecte Zero Pellet Loss de l’AEQT, Anton Rovira, va presentar les conclusions i va tancar la sessió recordant el fort compromís del sector dels plàstics per lluitar contra la pèrdua involuntària de pellets. “Tots els actors implicats en la gestió dels pellets hem d’unir-nos i treballar per combatre possibles pèrdues. També, a nivell territorial, volem impulsar una plataforma que inclogui no només tota la cadena de valor, sinó també altres agents, com l’Administració, i que sigui a la plataforma on es coordinin l’aplicació de les mesures preventives, la inspecció de possibles episodis, o eventuals accions de remediació”, va manifestar Rovira.

Sobre el programa Operation Clean Sweep®

OCS és una iniciativa voluntària de la indústria dels plàstics per evitar que la gransa de plàstic acabi al medi ambient. Per a més informació sobre el programa i els seus adherits a Europa i a Espanya: http://www.opcleansweep.eu/ i www.anaip.es/ocs

Redacció