.

.

TOTS 21

Els científics han presentat l'informe a la Facultat de Medicina de la URV

Els científics han presentat l'informe a la Facultat de Medicina de la URV. Foto: JM.Salvat

Un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, en col·laboració amb la xarxa d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut, ha descobert que la dieta mediterrània és la responsable de reduir dràsticament el risc de patir diabetis. L’estudi Predimed, presentat a la influent revista mèdica ‘Annals of Internal Medicine dels Estats Units’, ve a demostrar que les persones que consumeixen oli d’oliva verge o fruita seca tenen un 40% o un 18% menys de risc més baix, respectivament, de patir diabetis.

Per primera vegada les xifres demostren en quina mesura “l’adpoció d’un patró dietètic saludable com el mediterrani és capaç per si sol de prevenir la diabetis”. En aquests termes s’ha expressat el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Sales-Salvadó, responsable de l’equip director de l’estudi.

Predimed és uns investigaciço nutricional desenvolupada al llarg de 9 anys, en la que hi han participat més de 7.400 persones a les quals se’ls recomanava seguir tres tipus de dietes. El primer grup va consumir una dieta baixa en greix (tant d’origen animal com vegetal), i els dos grups restants una dieta mediterrània tradicional més rica en greix vegetal, aportat especialment per l’oli d’oliva i la fruita seca.

Tal i com ha defensat Sales-Salvadó, “la dieta mediterrània és moderadament rica en greix, especialment d’origen vegetal”. En aquest sentit, aquesta premissa, afegeix, “pot modificar molts patrons clínics desenvolupats fins al moment”.  És a dir, fins ara, les dietes recomanaven reduir els greixos en general però un dels passos més significatius de Predimed és que diferencia sobre quins tipus de greixos cal prescindir, en aquest cas, els animals.

Paral·lelament, la presència de greixos d’origen vegetal s’ha demostrat com una de les principals virtuds de la dieta, asseguren els científics de l’informe. I és que aquests greixos donen “un alt grau d’acceptació als individus que opten per la dieta mediterrània”, afegeix el catedràtic Sales-Salvadó.

Joan Marc Salvat