.

Chema Abelló, fisioterapeuta voluntari als Jocs. Foto: David Aymerich.

Els Jocs Mediterranis ja van acabar, però el record es mantindrà entre el voluntariat. Josep Maria Abelló en va ser voluntari. Chema, tal i com el coneixen els seus amics, té 21 anys i, actualment és estudiant del Grau en Fisioteràpia a la URV. Uns estudis i inquietuds professionals que el van dur a apuntar-se a la llarga llista que ja formaven la borsa de voluntaris de l’esdeveniment olímpic ara fa un any i mig, al febrer de 2017. “Vaig decidir fer-me voluntari quan vaig començar la carrera i vaig creure que estaria bé formar part dels Jocs per adquirir més coneixements sobre fisioteràpia i aprendre noves tècniques”, afirma el jove estudiant tarragoní.

Així doncs, Abelló va emprendre un camí de formació que el va dur a realitzar des de “cursets previs per internet online -primers auxilis, riscos laborals-“, fins a cursos d’antidòping, perquè tots els voluntaris teníem que conèixer-lo per si de cas”, afegeix el voluntari. Per part de l’organització, es van fer algunes formacions més al voltant de la fisioteràpia esportiva però, va coincidir amb època d’exàmens i Abelló no va poder assistir-hi, segons recorda a l’entrevista. Abelló, repassant també les pràctiques que van realitzar abans dels Jocs, lamenta que no s’apliqués a l’esdeveniment algunes accions específiques. “Vaig fer de voluntari a la cursa de la URV, on teníem també un professor responsable que ens era de gran ajuda però, no va poder ser així als Jocs”, recorda mentre aporta idees que podrien millorar futures organitzacions esportives.

Abelló, al centre, acompanyat per tot l’equip de voluntaris i l’organització de la competició de triatló dels Jocs a Altafulla. Foto: David Aymerich.

Parlant dels Jocs, els voluntaris especialitzats en fisioteràpia van tenir un paper destacat en totes les seccions però, vist de primera mà, va ser a la competició de triatló on van tenir més feina i van aprendre més al respecte. “Al triatló d’Altafulla -el dia 23 de juny- vam aplicar moltes tècniques, ja que els esportistes acabaven molt cansats i ens demanaven massatges esportius, descàrregues de les cames o patien dolor a les espatlles”, explica Abelló. Seguidament, l’estudiant de fisioteràpia també va assistir a “la final de gimnàstica -el dimecres 27 de juny-, però tots els atletes duien el seu propi equip i no vam tenir gaire feina”, lamenta el voluntari en aquest cas. Per últim, “vam tenir les finals d’atletisme i mitja marató”. Allí tampoc hi havia gaire feina, ja que les federacions duien els seus equips personals, però Abelló va gaudir de primera mà la victòria local de l’atleta Marta Galimany, plata en la mitja marató.

Alhora, Abelló guarda un molt bon record dels esportistes que, juntament amb els voluntaris, van ser el millor de Tarragona 2018. “Els esportistes eren molt simpàtics, en tot moment t’ajudaven amb amabilitat i, a més, molts països duien pins de les federacions que ens animaven a col·leccionar-los”, explica Chema amb entusiasme. “Tots els esportistes ens respectaven i, també intentaven parlar en espanyol, si en sabien, amb nosaltres”. Per l’altre costat, Abelló triga uns segons a respondre la següent pregunta. “Repetiria com a voluntari si l’organització canviés bastant. Opino que des de l’organització se’ns podria haver adjudicat acompanyar un país i els seus professionals per aprendre i gaudir més dels esports”. Així doncs, com a proposta per nous organitzadors d’esdeveniments, Abelló creu que “acompanyant les federacions haguéssim pogut aprendre dels seus fisioterapeutes”.

Pins de federacions olímpiques com Croàcia, Itàlia o França són alguns dels objectes més preuats. Foto: David Aymerich.

Finalment, Abelló no vol ser molt més crític amb els Jocs, que creu que han estat una bona oportunitat per Tarragona, però “la comunicació es podria haver esforçat més per moure la ciutat”. “Encara hi ha gent que pregunta al voltant dels Jocs sense saber gaire de l’esdeveniment”. Abelló desitja nous esdeveniments i competicions esportives a la seva ciutat, però d’una manera molt més immersiva i festiva, ha d’arribar a la gent. Ara, a seguir creixent i formar-se com a professional.

David Aymerich

(Tarragona21 conclou amb aquesta entrevista l’especial que des de l’u de febrer ha dedicat als Jocs Mediterranis de Tarragona 2018)

/* JS para menú plegable móvil Divi */