.

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí, que ha comptat amb la presència de de representants de la Víbria i dels Diables.

El barrilet de les festes de Santa Tecla (amb dues dècades de tradició i presentat com element pioner en la reutilització d’envasos per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros) estarà dedicada enguany a la Víbria de Tarragona, ‘La Serrallenca’, que celebra els 25 anys del seu naixement. A més, serà vermell per segona ocasió en la seva història en una “clicada d’ull” al color corporatiu d’aquest element del Seguici popular. Així ho explicava aquest matí la representant de Chartreuse a Tarragona, Carme Rodríguez, que afegia un altre detall per a col·leccionistes. Les ampolles de Santa Tecla 2018, amb el format antic de 70 cl, incorporen a la contraetiqueta la imatge oficial de les festes com és habitual. Però enguany s’hi afegeix el logotip el 35è aniversari del Ball de Diables, que es troben en plena commemoració. S’han fet un total de 1.400 ampolles de Charteuse de color groc amb una graduació alcohòlica, beneïda al seu dia pels pares cartoixans tarragonins, de 43 graus, i s’han embotellar 300 de color verd.

Yannick Rochez, responsable d’exportació de Chartreuse, ha afirmat en roda de premsa que a consolidació de Tarragona com a mercat diferent al de la resta es continuarà manifestant amb la combinació creada per ser venuda exclusivament a la ciutat. Les ampolles de TAU contenen una barreja del Chartreuse groc amb un toc verd, i possibilita per tant ajustar costos a l’hora d’omplir el barrilet i als restauradors. Si l’edició de l’any passat la TAU debutava amb 5.000 ampolles a la venda (el producte no va sortir a la venda fins principis de juliol), enguany s’han editat 8.000.

Rochez tenia especial interès en precisar preus per la polèmica viscuda l’any passat arran de l’increment notori de les ampolles del verd i del groc per ajustar-lo als estàndars europeus. El barrilet proporcionat enguany per Chartreuse “costa 1,95 euros més iva”, precisava, assegurant que “mantenim el preu” de l’ampolla de TAU. “Entenc que el cost de la mamadeta no ha de tenir per tant cap variació, a no ser que cada bar el vulgui incrementar o rebaixar pel seu compte”, explicava, mentre reconixia una pujada d’entre un i dos euros a les ampolles de verd i groc.

En tot cas la contribució de la marca de licor va més enllà i, juntament a la contribució en espècies a diverses entitats del Seguici, suma l’esforç dut a terme per aquesta petita empresa de no més de 70 treballadors per portar a Tarragona coincidint amb les festes “a prop d’una seixantena d’invitats del món de la resturació amb influència a nivell mundial”. Així ho exposava Rochez i ho destacava també Ballesteros ressaltant “la promoció extraordinària que suposa una presència d’aquest nivell a la ciutat, que esdevé així un gran aparador”. L’alcalde ha començat la seva intervenció en un habitual avís per a navegats: “L’Ajuntament de Tarragona demana el consum responsable i moderat”. Una nota a peu de pàgina que rememora encara la polèmica sorgida al seu dia per l’amonestació realitzada des de la Generalitat culpant-lo d’una presumpta promoció indeguda de begudes alcohòliques. “Penso seguir venint a aquesta presentació i ara amb més tranquilitat després de veure com el president (Quim Torra) promociona i regala ratafia” durant la visita duta a terme a La Moncloa al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez.

La imatge del barrilet, obra d’Hugo Prades

L’encarregat de la imatge del barrilet d’enguany és l’il·lustrador tarragoní Hugo Prades. Cofundador de la setmana del còmic de Tarragona, treballa pel Museu Arqueològic, el d’Història i al Camp d’Aprenentatge. El disseny de l’edició és de l’artistqa gràfic tarragoní Xuspa Guillén.

J.S.