La CGT a Tarragona ha denunciat avui a la premsa acomiadaments al Grup Navec Serveis Industrials.
La CGT ha denunciat avui un acomiadament col·lectiu de 300 persones, un ‘ERO encobert’, dins de la Divisió de Muntatge del Grupo Navec, amb domicili social a la Pobla de Mafumet, que CGT ja ha denunciat davant la Inspecció de Treball.
La CGT recorda que aquesta és l’empresa més gran quant a nombre de treballadors en el sector del metall a la província de Tarragona, amb una plantilla d’aproximadament 1.500 treballadors que presten serveis en Repsol Química i Petroli, Port Aventura (tot el manteniment), Dow nord i sud, Basell, Bayer, etc, tenint presència en tot el complexe petroquímic de Tarragona. Compta amb quatre divisions (enginyeria i fabricació, muntatge, manteniment i enginyeria aplicada) i delegacions a Bolívia, Perú, Mèxic i Portugal, entre altres. L’empresa té previst expandir-se encara més en Europa i Amèrica. A més, ha obtingut diversos reconeixements com el Premi a la Innovació de la CEPTA l’any 2010.
Tot i uns “beneficis milionaris” durant l’últim any i que els treballadors no han deixat de realitzar hores extraordinàries, l’empresa “està realitzant un acomiadament col·lectiu encobert i en frau de llei”, tal com s’acredita amb la carta d’acomiadament de data 4 de març del delegat sindical de CGT, Arturo Fernández Ferro, “que sorprenentment porta treballant a l’empresa des de fa 15 anys amb contractes temporals d’obra i servei (l’últim data de l’any 2006)”.
Aquest acomiadament “és una represàlia més contra aquest treballador, a causa de la seva intensa activitat sindical durant els últims 8 anys”, ja que ha cursat nombroses denúncies davant d’inspecció de treball, ha assistit com a testimoni a judicis contra l’empresa instats per altres treballadors i ha promogut assemblees per reivindicar l’aplicació del conveni col·lectiu del metall.
En la carta d’acomiadament de l’esmentat treballador s’hi fan constar, entre d’altres, “unes causes econòmiques sense determinar i sense cap mena de desglossament, una situació productiva que “aconsella l’extinció del contracte” sense especificar de quin tipus de contracte es tracta i un “descens productiu de la Divisió de Muntatge calculat en hores de treball”. A més, en la carta d’acomiadament, l’empresa reconeix que des de novembre de 2014 i els dos primers mesos de 2015 “han estat acomiadats un total de 179 treballadors, i que en les setmanes vinents seran 120 més els que perdran la seva feina: 299 acomiadaments. Es dóna la circumstància que la majoria d’aquests treballadors també encadenen contractes temporals i que estan en frau de llei des de fa anys”.
Els acomiadaments “no són un cas aïllat i reflexen la complexa situació del sector del metall ja que EMMSA ha anunciat un ERO d’extinció de contractes de tota la plantilla”; Maymo Tarragona (declarada en concurs i en fase de liquidació) i Calderería y Mantenimiento Matmo Tarragona van aplicar dos EROS de suspensió de contractes; mentre Copisa, Masa i Denion “estan patint greus problemas de solvència”. Per aquest motiu, la CGT ha iniciat una campanya informativa, recollida de signatures, mobilitzacions i denúncia pública.
Equip de redacció