.

Un moment de la manifestació celebrada a Tarragona. Foto: Cedida

Prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest vespre al carrer Sant Francesc de Tarragona per protestar contra el tancament imposat pel govern de la Generalitat durant quinze dies a bars i restaurants en un intent de frenar l’expansió de la Covid-19. Convocats per l’AEH Tarragona Ciutat i la Plataforma Empreses, Ciutadania i Entitats de Tarragona, els restauradors i membres del sector que han participat en un acte poc afavorit per la pluja “almenys s’han pogut desfogar i mostrar el seu cabreig. Perquè està demostrat que el tancament de l’hostaleria no ha servit per a res”, afirmava el president de l’associació d’empresaris a la ciutat, Javier Escribano. “Si volien acabar amb la massificació, nosaltres oferíem un ambient controlat on la gent es podia socialitzar amb totes les garanties. Ara, en canvi, el que fan és anar a reunions familiars i d’amics en festes privades, o practicar el ‘botellón’. I més de la meitat dels contagis provenen d’aquestes cites, sense cap mena de control”, deixa anar.

“Hi ha un estudi elaborat per l’empresa FOCUS on s’afirma que, segons les mateixes dades del Ministeri de Sanitat, només el 3,5% dels contagis es donen en bars o restaurants”, assegura un Escribano que més enllà de la protesta apunta com a possible solució “el toc de queda. Aquesta sí que és una mesura que té sentit. Si ens deixen tenir obert fins a les 22.00 hores i llavors tots a casa, ens permetrien recuperar almenys una part del perdut i que la gent no s’ arrisqués en altres espais”.

Ara bé, els problemes pel sector vénen de tots els flancs. “Aquest dia 20 hem hagut de pagar els trimestrals, sense anar més lluny. Ara han aprovat la reducció del 50% dels lloguers, però el que no pot ser és que acabin pagant justos per pecadors, perquè hi ha molta gent que si poden viure és gràcies a la renda que cobren. Aquesta mesura tindria sentit si s’apliqués a grans tenedors, però no pots perjudicar per exemple a jubilats que amb prou feina arribarien a final de mes si els treus això”. De fet, segons Escribano “l’autèntic problema el tenim en el llum i l’aigua, que continua sent caríssima tot i estar tancats. I d’aquest tema ningú es preocupa ni diu res”, denuncia el president d’un sector que aplega a més de 500 establiments a la ciutat, però que repercuteix indirectament en molts altres. “Jo avui he hagut de parlar amb el peixater, el carnisser, el que porta el gel, les cerveses, els refrescos i amb el meu gestor, que m’ha dit que s’està quedant sense clients perquè tothom està tancant. El que no pot ser és que ens tanquin sense tenir previst un pla de rescat en forma d’ajuts econòmics. Perquè 15 dies més tancats serien gairebé catastròfics, perquè s’ha d’entendre que hauríem de fer front a l’hivern sense estalvis Es van fer fum amb el confinament”, lamenta.

Entre els assistents a la concentració d’avui hi havia restauradors de Cambrils, una ciutat que juntament amb Salou i Vila-seca “hio ha passat més malament que nosaltres. Almenys aquí a Tarragona ens hem pogut mig mantenir amb la població resident, però ells s’han quedat sense turistes i estan molt pitjor”, reblava finalment un Escribano que es preparava ja per assistir aquest divendres a la manifestació convocada pel sector a Barcelona.

Sanitat i les CCAA acorden un marc de restriccions que obre la porta al tancament dels locals a partir de les 23 hores

Pràcticament coincidint amb la concentració a Tarragona, el Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes han acordat un marc de restriccions comunes en funció de quatre nivells d’alerta que no menciona explícitament el toc de queda. L’aplicació del toc de queda no s’ha concretat a la reunió del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dijous a la tarda però sí que s’ha aprovat el document del govern espanyol que homogeneïtza les mesures que cal prendre segons si el risc de transmissió és baix, mitjà, alt o molt alt. El nivell tres o alt contempla mesures com el tancament de locals a les 23 hores, la limitació a un màxim de sis de les trobades socials o la recomanació de no sortir dels domicilis. El nivell quatre o molt alt suposarà sumar a aquestes restriccions “mesures excepcionals”.

El text menciona la possibilitat d’haver de declarar l’estat d’alarma en el cas que l’adopció d’aquests mecanismes ho requerissin, com podria ser el toc de queda. Tanmateix, el document no fa explícita aquesta possibilitat. Seran les CCAA les que decidiran quan i quines mesures s’apliquen, informant-ne abans al Ministeri de Sanitat.

Els llindars per determinar si hi ha risc molt alt o nivell quatre són una incidència acumulada de casos en 14 dies de més de 250 per cada 100.000 habitants, una ocupació de llits d’hospital per casos covid-19 de més del 15% o de llits d’UCI de més del 25%, entre d’altres. El nivell tres estableix llindars d’entre 150 i 250 casos per 100.000 habitants i ocupacions del 5 al 10 de llits de planta i de 10 a 15% d’UCI.

Entre les mesures del nivell tres també hi ha la limitació d’aforament d’un terç en espais tancats de locals comercials o vetlles i enterraments així com instal·lacions esportives o acadèmies. En activitats culturals serà del 50% sempre que es mantingui un seient de distància entre diferents grups de convivència.

Redacció – ACN