.

José Martín, secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, durant la roda de premsa sobre IQOXE. Foto: ACN

CCOO ha assegurat que IQOXE havia acumulat 73 incidents i accidents laborals en els últims cinc anys, des que va ser adquirida pel grup Cristian Lay. Segons han apuntat, es tracta d’una xifra “anormal“, pel seu alt nombre, en les empreses químiques de Tarragona.

A banda, han lamentat que la companyia no fes cas de les peticions dels treballadors de bunqueritzar la sala de control, en la qual va morir un operador de planta en l’explosió del passat 14 de febrer. També han denunciat que els estudis d’avaluació de riscos psicosocials indicaven que el 98,5% dels treballadors tenien un ritme de treball que els suposava un risc “molt alt“, i que els dirigents d’IQOXE, el dia abans de la deflagració, van qualificar de “simple opinió”.

El secretari general de CCOO Indústria de Tarragona, José Martín, ha fet un resum de diferents aspectes relacionats amb la seguretat a IQOXE que el seu sindicat ha posat damunt la taula en els darrers anys. Segons ha indicat, en la majoria d’ocasions les demandes no van ser escoltades. Martín ha assenyalat que dels 73 incidents i accidents n’hi ha de diferents característiques. Els més greus haurien estat conats d’incendis i alguna fuita, que hauria desembocat en una exposició de treballadors a òxid d’etilè.

El representant dels treballadors ha apuntat que el 9 de novembre del 2016 els delegats de prevenció ja van demanar que es bunqueritzés la sala de control, en considerar que s’estava ampliant la planta i que a prop de la sala hi havia noves instal·lacions perilloses. El secretari general de CCOO Indústria de Catalunya, José Antonio Hernández, ha puntualitzat que “totes les grans empreses químiques” de Tarragona tenen aquest tipus de sales molt protegides, però no ha pogut concretar si es tracta d’una mesura obligatòria. Per Hernández, una major protecció de la sala hauria reduït l’impacte de l’explosió en aquest espai. L’empresa sempre ha defensat que ha complert amb totes les mesures que marcava la llei i des de la conselleria d’Empresa es va afirmar que IQOXE no tenia mancances en seguretat industrial.

La situació és diferent en seguretat laboral. El conseller de Treball, Chakir El Homrani, va indicar la setmana passada que s’havia sancionat l’empresa en diferents ocasions per aquest motiu. Els sindicats han anat més enllà, i han exposat que “els delegats van manifestar preocupació per la càrrega de treball” dels empleats, que en ocasions suposaven “fer torns de 12 hores per cobrir les baixes“.

Amb tot, el novembre del 2018 es va iniciar un informe sobre riscos psicosocials entre els treballadors. “Un 98,5% estaven en un ritme de treball amb un risc molt alt, un 1,5% amb un risc mitjà i cap estava sense risc“, ha revelat Martín. A més, ha afirmat que “el dia abans de l’accident” des de l’empresa se’ls hi va traslladar que aquell informe era “una simple opinió” i “una enquesta”. “Als estudis de riscos psicosocials hi participen tots els treballadors, i si es detecta un incompliment es pot actuar via Inspecció de Treball”, ha recordat Martín. Encara sobre aquest aspecte, ha demanat que “aflorin les baixes encobertes” a la química tarragonina.

El paper de l’AEQT

Els sindicats també han estat crítics amb el paper de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) en l’afer IQOXE. Segons han dit, en la reunió que van mantenir aquest dijous amb l’entitat i el secretari general de Treball, Josep Ginesta, l’AEQT va afirmar que no podia arribar a acords perquè no actuava com a patronal. “No ens podem desgastar amb algú que reconeix que no pot arribar a acords”, ha indicat Hernández, que ha instat a buscar un interlocutor vàlid per buscar solucions en matèria laboral i de seguretat al polígon químic de Tarragona. Per això, ha afirmat que “quan no trobes un interlocutor, n’hi ha un per sobre, que són Foment del Treball i Pimec, que representen tots els sectors”, i els ha instat a dialogar.

Aquest divendres la Generalitat també ha emès un comunicat sobre la relació amb l’AEQT. El departament de Treball ha demanat a l’AEQT “aclarir la seva representació per constituir la comissió de Seguretat i Salut laboral del complex petroquímic”. Ginesta ha sol·licitat a l’associació que traslladi als dirigents d’IQOXE que “seria bo que tingués un canvi d’actitud en la manera que es relaciona amb l’administració” perquè “no és bo que doni informacions contradictòries i perquè actuï amb lleialtat en els àmbits administratius que els correspon”.

En referència a la seguretat del polígon químic, Ginesta ha manifestat que Treball ha detectat “algunes mancances en els mecanismes de gestió interna de l’activitat preventiva de riscos laborals en el complex petroquímic”.

Vaga al febrer

L’UGT ha anunciat que s’adherirà a la vaga prevista pel mes de febrer per demanar més seguretat al polígon químic, que va convocar fa uns dies CCOO. Des d’UGT s’ha fet una crida a la ciutadania a que participi en la jornada de mobilitzacions, que encara no té una data definida. El sindicat focalitza la vaga no només en les companyies, sinó també en l’administració, que consideren que “també han fallat”. Als organismes públics els han demanat més inspectors de treball i de seguretat industrial, establir un consens en com s’ha de mesurar la qualitat de l’aire, que el Plaseqta torni a Tarragona i més coordinació entre els ajuntaments.

El secretari general d’UGT Tarragona, Joan Llort, ha demanat “no criminalitzar la química” pels accidents, si bé ha assegurat que “si hi ha una planta que no compleix les mesures de seguretat, no pot funcionar”. En un comunicat també han requerit “la reconstrucció, l’abans possible, de la planta afectada i el manteniment dels llocs de treball, tant d’IQOXE com de les empreses auxiliars”.