.

Dos tripulants del vaixell de rescat Aquarius damunt una de les embarcacions amb migrants a la deriva, el 10 d’agost. Foto: Guglielmo Mangiapane-Metges sense Fronteres

Catalunya acollirà “la part que pugui ser raonable” dels 60 migrants de l’Aquarius que rebrà Espanya dins l’acord que han pres sis països per distribuir les 141 persones rescatades al Mediterrani pel buc que atracarà a Malta. Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que en una atenció als mitjans ha afirmat en un primer moment que els 60 anirien a Catalunya i que en la mateixa atenció ha matisat, més endavant, que hi anirà “la part que pugui ser raonable”. Cal recordar que el Govern de la Generalitat ha ofert aquest matí a través del seu president, Quim Torra, els ports sobre els quals té competències perquè l’Aquarius pogués atracar. Finalment, però, Malta ha pactat amb Espanya, França, Alemanya, Portugal i Luxemburg que el vaixell pararà a les seves costes i que els rescatats es distribuiran entre aquests països.

Calvo ha destacat la solidaritat de l’Estat i el “gir” que, al seu parer, està provocant la gestió del president espanyol, Pedro Sánchez, en la política migratòria europea. I en aquest sentit ha posat l’exemple de l’oferiment del govern de Catalunya.

Torra, havia ofert aquest mateix dimarts els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita –tots ells gestionats per l’administració catalana- com a zona de desembarcament per a la nau humanitària. Ho havia fet després de la negativa inicial de l’Estat espanyol a rebre els ocupants de l’embarcació. Precisament davant d’aquest anunci de Madrid, Torra piulava per twitter que ha demanat a Ports de la Generalitat “que s’aculli el vaixell Aquarius a Palamós, Vilanova o Sant Carles de la Ràpita, ports sota l’autoritat del Govern de Catalunya, per poder desembarcar les persones rescatades amb totes les garanties”. “Catalunya sempre serà terra d’acollida”, conclou Torra a la piulada.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat en una nota posterior que s’ha posat en contacte amb la delegada del govern de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, per oferir els ports, sense donar més detalls. Aquests tres són els ports comercials gestionats per Ports de la Generalitat que reuneixen, segons el Govern, “el calat i línia d’amarratges idonis perquè pugui atracar un vaixell d’aquestes característiques”. Així mateix, el conseller ha informat d’aquest oferiment els alcaldes de les poblacions on s’ubiquen els tres ports.

ACN