Catalonia Sacra proposa pel dissabte 14 de setembre una visita per conèixer l’església del Sagrat Cor de Vistabella, a la Secuita. Coincidint amb el centenari de la seva consagració, l’activitat permetrà descobrir aquest temple modernista, recentment restaurat, obra de l’arquitecte tarragoní Josep M. Jujol, un dels col·laboradors més coneguts de Gaudí. La visita serà guiada per Montserrat Salort i començarà a les 11 h. Aquesta activitat, proposada per l’Arquebisbat de Tarragona, té un preu de 8 euros i la inscripció s’ha de fer via web (clica aquí).
El Sagrat Cor de Vistabella, construït entre 1917 i 1923, va ser un encàrrec a Josep Maria Jujol dels veïns de Vistabella per dotar la població d’una església parroquial. La seva construcció es va portar a terme amb diferents aportacions populars, fet que va determinar l’austeritat dels materials utilitzats. Tot i això, la vitalitat i senzillesa que integren aquesta obra han fet que sigui considerada una de les joies més prodigioses del modernisme europeu.
Durant la visita, els participants podran admirar la restauració que va finalitzar l’any 2023 i que ha retornat al temple la seva esplendor original. L’església és un exemple destacat de l’arquitectura de Jujol, que combina elements de gran originalitat i simbolisme, característics del modernisme català. L’església del Sagrat Cor és un petit tresor pels amants de l’art i del modernisme. Per la seva bellesa i originalitat, el 2011 fou declarada bé cultural d’interès local.
Josep Maria Jujol (1879-1949) va ser un arquitecte i artista modernista català, conegut per la seva col·laboració amb Antoni Gaudí i pel seu estil creatiu i experimental. Nascut a Tarragona, va estudiar arquitectura a Barcelona, on es va integrar en el moviment modernista. Jujol va treballar amb Gaudí en obres emblemàtiques com la Sagrada Família, la Casa Batlló i el Parc Güell, contribuint amb els seus talents en el disseny de detalls decoratius, forja i ceràmica.
Altres notícies: |
A més de les col·laboracions amb Gaudí, va realitzar projectes propis, destacant el Teatre Metropol a Tarragona i la ja citada església del Sagrat Cor a Vistabella. El seu treball es caracteritza per l’ús de materials senzills, la reutilització creativa d’elements i una sensibilitat especial per la línia i el color, dotant les seves obres d’una personalitat única dins del modernisme català. Malgrat la seva habilitat i originalitat, Jujol no va rebre la mateixa atenció que altres figures del moviment durant la seva vida, però avui és reconegut com un dels grans talents de l’arquitectura modernista.
Montserrat Salort i Volart és una de les grans coneixedores d’aquest temple i autora de diversos llibres sobre aquesta obra de Jujol. És descendent en tercera generació del seu oncle Pere Mallafré i Gibert, impulsor i mecenes junt amb la col·laboració del poble de la construcció de l’església del Sagrat Cor de Vistabella. Ha treballat com a docent, directora pedagògica i coordinadora de programes d’innovació en les institucions Vedruna i La Salle.
Catalonia Sacra és una iniciativa única Europa. Està promoguda pels 10 bisbats amb seu a Catalunya. Entre les seves activitats hi ha una agenda cultural que cada any proposa una trentena d’activitats que, setmanalment d’entre març i novembre, donen a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori. En l’edició de 2024, el fil conductor són els campanars. Es proposen visites guiades, itineraris, conferències… en vint-i-dues comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest cop, i per primera vegada, l’agenda ha comptat amb una activitat a Andorra, que forma part del bisbat d’Urgell. Aquí, Catalonia Sacra es desplega sota la denominació d’Urgelia Sacra igual que al País Valencià ho fa amb la denominació de Dertosa Sacra.
Dades de la visita:
Dissabte 14/9/2024. Hora 11 h
Info i inscripció https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/775
Equip de redacció