
L’alcalde, Josep Manel Sabaté, durant el seu parlament. Foto: DiariTots21
Hi ha biblioteques petites, però amb un fons ric. La de Castellvell del Camp, de nom Marina Capdevila Oller, és una d’aquestes. No perquè vagi sobrada de volums -especialment de novel.les, que és el que habitualment la majoria de lectores demana-, sinó pel fons d’història local.
Són força variades les obres que expliquen la història de Castellvell. També les memòries personals, gràcies a autors com Maria Teresa Monné, una jove que va morir als 21 anys i deixà un llibre de cartes que publicà l’editorial Claret. O les memòries del periodista Josep Maria Martí. També les ‘Miscel.lànies castellvellenques’, de l’Esteve Sugranyes, un autor local que s’ha convertit en un veritable referent de la historiografia castellvellenca i sense el qual probablement s’hagués perdut el fil de molts esdeveniments de la vida de la localitat. O el recentment editat llibre d’Enric Valls sobre demografia castellvellenca…
Altres notícies: |
En aquest marc arribava aquest divendres la celebració del tercer aniversari de la biblioteca municipal, quan en 2022 es va refundar agafant una nova embranzida i integrant-se a la Xarxa de Lectura Pública de la Generalitat. Celebrava l’efemèride en el marc del Dia Mundial de la Poesia encadenant un seguit d’actes on els lectors n’eren els protagonistes. Un equipament que comanda la bibliotecària Alba Miró, de la que tothom coincideix a dir que ha revitalitzat un pulmó cultural que, a més, segons confessa ella mateixa, té la gran sort de disposar de diversos grups de lectors i lectores, adults, joves i infantils, que s’autoorganitzen per crear clubs de lectura i altres activitats culturals, com exposicions de llibres temàtics.
El regidor de Cultura, Jordi Jové, presentava la jornada de commemoració repassant el recull d’actes que vindrien a continuació, i l’alcalde, Josep Manel Sabaté, adreçava unes paraules subratllant l’orgull que suposa per a Castellvell formar part del Sistema de Lectura Pública, que permet rebre llibres de tot Catalunya atenent la demanada de la gent del poble, “una xarxa que treballa per portar el coneixement, la cultura i l’educació a tots els racons del nostre territori, i la nostra biblioteca n’és una peça fonamental”.
Sabaté destacava també que el darrer any ha estat “especialment ric en experiències i activitats”. Més de 3.000 llibres han estat objecte de préstec, “arribant a totes les llars i permetent que cada persona, gran o petita, trobi el llibre que desperti la seva imaginació, la seva curiositat i els seus somnis”. Notablement ric ha estat el fruit obtingut amb la creació dels clubs de lectura infantil i juvenil. “Aquest any, com molts altres, hem treballat per fomentar la lectura com un hàbit fonamental, i ho hem fet amb l’objectiu que tots i totes, grans i petits, agafessin l’hàbit de llegir, perquè, com sabem molt bé, llegir ens fa més lliures”. Sabaté ha acabat la seva intervenció llegint un poema de Miquel Martí i Pol.

Un grup de pares, llegint un poema. Foto: DairiTots21

Les guanyadores del concurs de punts de llibre de les dues categories del premi: adult i infantil. Fotos: DiariTots21
Ha arribat aleshores el moment de la lectura de dos poemes: un per part del club de lectors infantil i l’altre del de pares. Posteriorment s’ha fet el lliuramet dels premis del concurs de punts de llibre, al què s’hi han inscrit 34 participants. En la categoria infantil ha resultat guanyadora Carlota Ortiz, i en adults, Míriam Ciré.

Un moment de l’actuació del Cor Mestral a l’església de sant Vicenç. Foto: Cedida
Un berenar amb coca i xocolata ha servit d’aperitiu perquè després, la gent de Còdol Educació repassés amb un espectacle la vida del doctor reusenc Alexandre Frías, que dirigí el servei pediàtric que obrí a l’edifici de la Gota de Llet, al carrer Ample de Reus, un pioner en el tractament de la pediatria. La jornada posaria el punt i final amb un concert del Cor Mestral, que oferí un repertori de música poètica. Arrenquen així nou dies plens d’actes que l’Ajuntament ha batejat com a Primavera Cultural.
Més informació de la Primavera Cultural de Castellvell en aquest enllaç.

Equip de redacció