L’equip de govern de l’ajuntament de Castellvell del Camp ha recuperat aquest dimarts el contacte directe amb la ciutadania. Coincidint exactament amb els dos primers anys de mandat, els regidors d’ERC i Ara Castellvell han convocat un ace públic de balanç a la Sala Gran del Casal d’Entitats en format presencial i telemàtic. L’alcalde, Josep Manel Sabaté, ha aprofitat per desvetllar, juntament amb la responsable de l’àrea d’Urbanisme, Maria del Mar Barriach, dues actuacions que suposaran tant estalvis com capacitat d’inversió a llarg termini. La primera sorgeix d’haver detectar una gran pèrdua de l’aigua destinada a l’Aleixar (l’aprofitament real no superava el 28%) fruit d’una sectorialització de comptadors. A més d’haver pogut detectar fraus i canonades en mal estat en destí a l’àrea de les urbanitzacions, aquesta mesura ha acabat revertint en favor del poble. Segons sabaté, a partir de l’any vinent Castellvell deixarà de pagar les altes dels comptadors de l’aigua que partia de del terme per ser consumida per l’Aleixar. Tot plegat, fruit d’un acord anterior que curiosament feia pagar al propietari de l’aigua pel consum que en feia un altre i que només el 2019 va generar una factura de 8.000 euros. “No hem de pagar la festa nosaltres”, ha deixat anar Sabaté, explicant que la solució ja acordada passa ara per una nova canalització i la instal·lació d’un comptador d’origen -amb la col·laboració de ComAigua- que, a partir de l’1 de gener, permetrà cobrar-ne l’ús al poble veí. Aquesta mesura es combina, entre altres, amb el final enguany de l’amotització de les obres de ComAigua que es repercutien al rebut de l’aigua, i permeten en conjunt l’Ajuntament fer pública la seva aposta “per una lleugera rebaixa” en aquest concepte a partir del 2022.
Solé també ha anunciat que Castellvell ha fet efectiva finalment la sentència judicial que els donava la raó en un litigi de termes amb Almoster. Després que l’alcalde d’aquest darrer consistori “maregés molt la perdiu” per evitar el compliment de la sentència que declara dins de Castellvell 14 parcel·les, ara l’IBI d’aquesta zona -valorat en 15.000 euros- revertirà ja directament a les arques municipals.
Per la seva banda, Josep Carretero i Jordi Fortuny han posat en relleu tant les actuacions dutes a terme en la millora de les instal·lacions esportives (especialment en la zona de les piscines), destacant de pas els treballs que s’estan duent a terme per a crear una escola de patinatge a proposta de diversos pares que doni continuïtat dins del poble a la canalla aficionada al patinatge artístic.
Més enllà de propostes de futur, l’equip de govern ha fet un repàs del grau de compliment de les promeses electorals. Per Sabaté, que no ha rebutjat l’autocrítica reconeixent que “s’han fet errades”, el resum passa per assegurar que “un grau importantíssim del nostre programa s’ha complert”. I això malgrat l’impacte d’una pandèmia que va ser controlada en tot moment gràcies a l’esforç de la ciutadania, bolcat en actes de solidaritat amb el suport dels serveis municipals. El llistat d’accions fetes s’encetava pocs dies després de prendre possessió “treient a la llum el refugi antiaeri construït l’any 1938”. El projecte a llarg termini és habilitar-lo per poder-lo fer visitable, en una actuació que s’hauria de coordinar amb l’asfaltat de la part del carrer de la Sardana corresponent al pati de les antigues escoles.
Alhora, el batlle ha recordat que des de l’ajuntament es van imposar les penalitzacions legalment possibles a l’empresa responsable de l’endarreriment de les obres als carrers, aixi com el compliment d’un dels grans temes electorals com era el no cobrament de constribucions especials tant en el casc urbà com a la resta del terme. Una decisió ferma que es va tirar endavant “malgrat que se’ns va dir que se’ns denunciaria per prevaricació”. Alhora, el batlle també ha posat en valor el pla de millora del Puig de Santa Anna (que passa per fomentar-ne el reducte íber amb un centre d’interpretació); la primera convocatòria de pressupostos participatius amb una dotació de 30.000 euros, un capítol d’inversions dotat de 621.000 euros (que contempla la millora de la Font Vella, la remodelació de la Font nova, les càmeres de vigilància, l’adquisició d’un terreny per al futur auditori-teatre) gràcies a un romanent positiu d’1,3 milions; la negociació amb l’Arquebisbat per reconvertir un solar cedit només per a usos públics en habitatges socials; la voluntat de mantenir la Fira de l’Oli així com reformular el Castellvell Music Fest per obrir-lo a ritmes i propostes per a tots els públics; la compra del Celler de Ví a la Cooperativa perquè entri a format part del patrimoni públic, les campanyes de reciclatge iniciades per frenar l’incivisme (amb incorporació de dos agents cívics inclosos); l’asfaltat de diversos carrers del municipi, com ara els de les Arboceres; l’arranjament del camí de la Cabanya i el camí de Pau Casals; la decisió de posr plaques de ceràmica als carrers del nucli antic i el desplegament de la fibra a pràcticament tot el municipi.
En matèria cultural, el regidor de l’àrea, Jordi Jové, va destacar que l’objectiu final és que Castellvell esdevingui el referent cultural del Baix Camp. Per aconseguir-ho, l’equip de govern treballarà per a la creació d’una Àgora Cultural que inclogui un teatre-auditori públic i un espai polivalent per a les entitats.
El govern de Castellvell també s’ha preparat per soterrar les dues torres d’alta tensió que hi ha al terme, a tocar de la Urbanització El Pinar de Reus, per quan la resta d’administracions implicades estiguin en condicions de fer-ho.
J.S.
Equip de redacció