.

L’alcalde de Castellvell, durant la seva intervenció. Foto: Tots21

El nebot de Marina Capdevila, junt al regidor de Cultura, Jordi Jové, i tres exalumnes de la mestra. Foto: Tots21

Castellvell del Camp ha inaugurat aquest dilluns la biblioteca municipal dins l’edifici de l’Ateneu popular en una emotiva jornada dedicada a recordar la memòria de la mestra d’escola Marina Capdevila, que va exercir de professora a la dècada dels 40, 50 i 60, deixant un molt bon sabor de boca entre la població i les seves alumnes. Un dels seus nebots, Emili Capdevila, li ha dedicat una recordança. Entre el públic es trobaven exalumnes de la mestra.

L’Ajuntament va escollit el Dia Internacional de la Poesia i jornada d’inici de la primavera per inaugurar un equipament que ja estava en ús, però sobretot per inaugurar l’adscripció de la biblioteca a la Xarxa de biblioteques públiques de la Generalitat, que permetrà l’accés als ajuts per a la compra de nous fons bibliogràfics, esdevenir punt del Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari i la possibilitat d’accés per part dels seus usuaris a la resta de biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la biblioteca digital eBiblioCAT, a més de programar activitats de foment de la lectura organitzades pel Departament de Cultura.

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, i el regidor de Cultura, Jordi Jové, han inaugurat les instal.lacions recordant el poeta local Aleix Barriach, finat fa només uns dies. Sabaté ha destacat que des de l’any 2008 el consistori va intentar infructuosament entrar a la xarxa de la Generalitat: ‘El Jordi Jové ha treballat molt, de manera perseverant, per poder fer-ho realitat i viure avui aquesta inauguració’, ha volgut subratllar. Abans, l’alcalde ha descobert una placa en memòria de Marina Capdevila.

L’alcalde també s’ha referit a la la tasca de la bibliotecària, Alba Miró, i ha subratllat la importància que la biblioteca tingui nom de dona, una dona ‘que inicià el préstec de llibres a Castellvell’. L’Ateneu popular li ha dedicat un àudiovisual amb treballs de classe de l’època, fotos antigues, llibres de text i altres documents, que alguns dels presents recordaven de la seva infantesa.

Poesia, teatre i dansa s’ha unit a l’Ateneu popular. Foto: Tots21

Un racó a l’entrada recorda l’obra del poeta local Aleix Barriach, finat recentment. Foto: Tots21

Sabaté també ha posat l’accent que l’Ateneu popular havia estat abans el lloc de trobada dels joves i després, la biblioteca, però amb força espais infrautilizats: ‘Ara, en canvi, serà un referent cultural al nostre municipi’. L’alcalde ha conclòs amb unes paraules de record al poble ucraïnès, agraint ‘el solidaris que sou el poble de Castellvell amb el d’Ucraïna’.

Jordi Jové havia presentat l’acte, detallant els diferents espais amb què compta l’Ateneu -dues plantes de biblioteca, principalment la planta baixa, una zona de no silenci i una planta superior multifuncional. A més, una terrassa apta per a actes durant el bon temps-. Jové subratllava la ‘importància d’estar adscrits a la xarxa de biblioteques, perquè augmenta el fons i podem gaudir de molts serveis, fet que es combina amb la dinamització cultural de l’Ateneu, un espai virtual com a temple del coneixement’, que l’entitat Icària Cooperativa ajuda a gestionar. ‘Tothom hi és benvingut’, ha conclòs.

Emili Capdevila, nebot de la mestra, la destacat la ‘valentia’ de la Marina Capdevila i la seva vocació pedagògica, que suposà rebre un cum laude pel seu treball. ‘Quan ella va prendre possessió de la plaça de Castellvell, moltes nenes anaven a escola a Reus. Des d’aleshores, totes van anar a Castellvell’.

El nou equipament ocupa 4 de les 5 plantes de l’Ateneu, al carrer Sant Joaquim número 1 i té una superfície de 222 m2. L’horari d’obertura al públic de la biblioteca serà de 20 hores setmanals. Els dilluns, dimarts, dimecres i divendres de 16.00 h. a 20.00 h. i els dijous al matí de 10 h. a 14 h.

Durant l’acte s’ha fet el lliurament dels premis del Concurs Punt de Llibre 2022, còctels sense alcohol i pica-pica i la representació de l’obra ‘El poema inacabat’, de Gabriel Ferrater, a càrrec de la Companyia Produccions Lo Nostro, en commemoració de l’any Ferrater, mentre la cuinera Mariona Cuadrada elaborava una sarsuela.

Jaume Garcia