.

.

TOTS 21

Entrada al consultori mèdic de Castellvell. Foto: Tarragona21

Castellvell del Camp es prepara per fer el salt a la teleassistència mèdica des del seu consultori, situat a la plaça Rosa Maria Solé Gaspà. La transformació, en el context de les necessitats que marca l pandèmia del coronavirus, ve de la mà dels ajuts que ha concedit l’Ajuntament, que treballa en estreta col.laboració amb l’Àrea Bàsica de Salut Reus-3 de la capital del Baix Camp. El consistori ha dotat l’equipament sanitari de fibra òptica, d’una centraleta virtual i de terminals informàtics per poder fer viodeassistència mèdica.

‘La covid limita molt l’atenció mèdica personalitzada. Amb els nous equips informàtics es podran fer videoconferències, assitències mèdiques virtuals’, ha assenyalat a Tarragona21 el regidor de Sanitat, Jordi Jové. En aquest sentit, el consultori ha estat adequat per començar a fer front al treball a distància. Està capacitat per actuar en consultes a distància. ‘S’ha passat de tenir una línia a posar fibra òptica d’una capacitat de mil megas. Ja hi ha una centraleta virtual que permet que no es bloquegi el servei perquè només existia una línia’, destaca Jové. ‘Hem transformat els terminals telefònics en terminals de PC i així podran fer videoconferències o videotrucades als malalts’. Només s’està a l’espera de l’arribada dels ordinadors.

Justament, amb la covid ja es limita molt l’atenció presencial i es fan serveis mèdics per telèfon abans de citar presencialment. També existeix l’anomenada e-consulta a partir d’un aplicatiu del Departament de Salut, anomenat ‘La meva salut’. Aquest aplicatiu, a més, conté tot l’historial mèdic del pacient. Gestions com renovacions de baixa mèdica ja es fan per l’aplicatiu de manera que no cal anar al centre assistencial. La idea és clara: ‘Tot això descongestiona els serveis de Primària. No podem tenir les sales d’espera plenes de gent, com era habitual fins abans de la pandèmia. Ara es tracta de promoure les consultes telefòniques, que es podran fer amb imatge i so i no només amb so’.

L’Ajuntament s’ha encarregat d’aquesta adaptació, com també de crear un circuit de covid i d’un circuit no-covid al consultori, i la instal.lació d’una carpa externa per fer les proves PCR. El circuit covid s’usa quan se sospita que un pacient pot tenir covid; aleshores, aquest s’adreça a una consulta separada de la resta dels pacients i surt del centre sanitari també de manera separada.

La carpa, instal.lada abans de l’estiu, permet que els professionals hi acudeixin amb l’epi i facin les proves, com s’havia fet fins fa unes setmanes a Castellvell, en observar-se una punta de contagis.

El consultori disposa d’un metge, un infermer i un administratiu per a admissions. Temps enrera tenia, un dia a la setmana, el servei de pediatria, però amb la covid, s’ha concentrat al Reus-3 per tal d’evitar al màxim els contagis. La marxa del servei de pediatria va permetre crear els circuits de covid i de no covid i posar la carpa exterior. L’espai està preparat per disposar de Pediatria i també d’Urgències.

J. Garcia