TOTS 21

Façana de l’ajuntament de Castellvell del Camp.

L’Ajuntament de Castell del Camp celebrarà aquest dimecres un plenari que el mateix alcalde de la localitat, el republicà Josep Manel Sabaté, reconeix de contingut atípic. El consistori, governat pels quatre regidors d’ERC i els dos d’Ara Castellvell, acordarà suspendre el pagament de contribucions especials als veïns imposades durant l’anterior mandat per les obres al casc antic de la població per un valor de poc més d’1 milió d’euros. «Fins i tot els juristes que hem consultat de la Diputació ens han dit que no existeixen antecedents d’una decisió similar a la província», explicava el batlle en declaracions a Tarragona21 hores abans del plenari.

La decisió té antecedents que calen ser explicats. «Tot va començar quan l’anterior equip de govern va pressupostar les contribucions especials sense avisar als veïns ni reunir-se amb ells. Quan se’n van assabentar -explica Sabaté- resulta que havien de pagar una forquilla d’entre 1.000 i 5.000 euros depenent dels metres lineals de façana. De fet, una veïna que només cobra 600 euros de pensió havia d’arribar a fer front a un pagament de 6.000 euros. Això no és de rebut».

Els afectats van començar a mobilitzar-se, buscant assessorament legal, «però no els van fer cas. Nosaltres, que llavors estàvem a l’oposició, els vam ajudar tot el que vam poder. I al final van poder determinar que, com el caràcter de les obres de pavimentació del nucli antic tenien com finalitat dur a terme el manteniment de les canonades ja gastades pel temps que hi passen per sota, el pagament l’havia d’assumir l’Ajuntament».

Els republicans, que van incorporar la supressió d’aquesta doble imposició al seu programa electoral, governen precisament amb el partit creat pels veïns afectats per fer front a aquesta decisió. La solució legal trobada, «malgrat l’informe desfavorable del secretari», va passar per convocar un primer plenari per resoldre la supressió provisional de les contribucions especials (encara no abonades pels veïns perquè les obres estaven en curs) i la presentació d’al·legacions. «Des de l’oposició se n’han presentat afirmant que la nostra resolució pot tenir efectes administratius i penals. Ens han amenaçat fins i tot dient que estaríem prevaricant i que estaríem exposats a fer front al cost amb el nostre propi patrimoni», afirma l’alcalde. «Però els informes jurídics que tenim no li donen possibilitats a aquesta via. Com a molt l’únic que podria passar és que un jutge obligués finalment els veïns a pagar. Però nosaltres creiem, malgrat tot, que estem fent el que s’ha de fer».

El plenari d’aquest vespre acabarà desestimant les al·legacions i suprimirà definitivament el pagament.

J.S.