
Santiago Castellà, durant la seva intervenció. Foto: Anna Ferran / Port
El president del Port de Tarragona, Santiago Castellà, ha fixat en una conferència clau celebrada a la Cambra de Tarragona davant el teixit empresarial, el pol químic i representants polítics els eixos del seu nou programa de govern per al Port, centrat en erigir-se en motor metropolità del territori i molt especialment de les seves oportunitats. Ha definit com “una nova etapa” la que ell inicia al capdavant de la institució.
Castellà ha llençat una idea innovadora: “Liderarem el lobby perquè Tarragona sigui el port mediterrani de la Península que aculli el clúster de l’eòlica marina. Ja comptem amb el suport de l’ICAEN i del govern de la Generalitat”, ha afirmat. Els ports de Castelló i Almeria, que compten amb el suport de l’Estat, “han alçat la mà” per esdevenir aquest nucli referent, ha alertat Castellà. I ha fet menció especial a l’ampliació del moll de Balears per a acollir-hi la producció, muntatge i càrrega dels futurs aerogeneradors marins flotants que s’instal·laran a la Mediterrània occidental, una opció central de futur en sostenibilitat.
Al respecte, ha concretat: “Amb la segona fase del Moll de Balears, hi ha la possibilitat de l’arribada de l’eòlica marina, construint grans molins d’aerogeneradors. Catalunya té una indústria potentíssima vinculada a l’eòlica marina i ens proposem clusteritzar el sector de manera que Catalunya en sigui referent. Serà un mercat de futur a partir de l’any 2040. Tenim els espais, algun dels molls nous associat al contradic o el Moll de Balears. Hem proposat liderat un lobby perquè Tarragona sigui un dels espais de la Mediterrània d’eòlica marina presentant la proposta amb la Generaltat: Barcelona no té els espais disponibles i no vol jugar aquí”, ha reblat.
La presidenta de la Cambra, amb Pedro Sánchez
Coincidia la seva intervenció amb una reunió de la presidenta de la Cambra de Tarragona, Laura Roigé, junt amb la resta de presidents de les cambres catalanes amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar el repte energètic amb la descarbonització de la indústria, i també les necessitats en infraestructures terrestres del territori, com la connexió de l’A-27 amb l’A-2, i el trasllat de les mercaderies ferroviàries per l’interior.
Tornant a Castellà, i sobre la descarbonització, el president de l’APT ha enumerat projectes diversos com ara el treball per a fer de Tarragona un pol clau en la producció i la logística de l’hidrogen; una inversió de 50,7 milions d’euros fins al 2028 per a electrificar els molls de Balears, Andalusia i Cantàbria; o el desplegament d’instal·lacions fotovoltaiques a les cobertes dels edificis de l’Autoritat Portuària, però també de les empreses concessionàries.
Un port metropolità
Tothora, el president de Port Tarragona ha defensat la visió d’un “port metropolità” que té com a objectiu contribuir al desenvolupament territorial a base d consens i sense imposicions. Ho ha fet aquest dijous, 20 de febrer, en una nova edició de les jornades ‘Bon dia’ organitzades per la Cambra de Tarragona. En la seva intervenció, el president de l’APT ha destacat el compromís del Port amb el seu hinterland i el seu rol com a promotor de consensos territorials.
Així mateix, Castellà ha presentat Port Tarragona, des del seu posicionament metropolità, com un hub logístic, de reindustrialització, de sostenibilitat i també com un hub cultural capaç d’aglutinar el territori i fer-lo avançar cap a un futur més competitiu i resilient.
Durant la ponència, ha presentat les línies estratègiques que guiaran el seu mandat i que tenen com a fita “crear economia blava per aconseguir un port més verd” des d’una visió de foment del consens territorial. De fet, el consens territorial ha estat un dels compromisos que va adquirir Castellà quan va assumir la presidència de l’Autoritat Portuària el passat novembre i que ja ha començat a promoure mitjançant accions diverses en aquests primers mesos al capdavant de l’APT.
Altres notícies: |
Per al president del Port, defensar el consens territorial està estretament relacionat amb l’impuls de la regió metropolitana de Tarragona. I aquesta no es pot entendre sense el Port. “Port Tarragona comença una nova etapa. Som un port de futur amb vocació de territori”, ha assegurat Castellà. I ha afegit: “Fa temps que tinc un neguit. Hem d’explotar la potencialitat que tenim a territori. Ha arribat la nostra hora”. En aquest sentit, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona ha explicat que el Port, com a institució, té dos principals avantatges que la fan idònia per a ser motor del territori. “D’una banda, tenim neutralitat política i institucional i això ens converteix en un punt de trobada. De l’altra, comptem amb un equip altament professionalitzat que ens permet donar resposta als reptes que la societat ens planteja”. “Tenim una clara vocació de servei públic. No som només una infraestructura que permet el moviment de mercaderies i l’activitat econòmica; som una institució compromesa amb les persones i el territori que vol contribuir al seu desenvolupament econòmic, social i cultural”, ha assegurat el president de l’APT durant la seva participació al ‘Bon dia’.

El públic, seguint la conferència a la Cambra de Tarragona. Foto: Anna Ferran / Port
En aquesta línia, ha afegit: “Com a Port, els nostres tràfics d’agroalimentaris, de petroquímics i tots aquells derivats de l’estratègia de diversificació ja ens asseguren uns bons resultats. Ara bé, volem anar més enllà. Tenim l’obligació de no fer només de port, sinó de ser el gran motor del territori”. “El Port és un dels pilars de la Tarragona metropolitana. Gràcies al nostre rol com a motor econòmic, podem participar de manera activa en la transformació del territori i ho podem fer en quatre grans àmbits”, ha afirmat Santiago Castellà.
Tot i tenir uns tràfics estructurals totalment consolidats, Castellà ha explicat que el Port ha buscat créixer, per a garantir la seva competitivitat. En els darrers anys, ha fet una aposta clara per a diversificar els seus tràfics, sumar noves infraestructures i promoure la intermodalitat ferroportuària. Un exemple clar d’aquesta política és la PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo. Aquesta terminal intermodal tindrà capacitat per a 100.000 contenidors i podrà rebre trens de fins a 750 metres. Està ubicada al Corredor d’Henares i a menys de 60 quilòmetres de Madrid.
A l’estiu, està previst que finalitzin les obres, que ja es troben en la seva recta final, i entrarà en funcionament el 2026. Amb la seva posada en marxa s’incrementaran els tràfics de càrrega general i contenidors i el Port ampliarà el seu hinterland fins al centre de la Península, ha ressaltat el president.
Transport per ferrocarril
Santiago Castellà, però, ha mencionat altres aspectes que reforçaran encara més el paper de Port Tarragona com a hub logístic de la regió metropolitana. Un d’ells és l’aposta per la intermodalitat i el transport de mercaderies per ferrocarril, que s’està duent a terme mitjançant l’acció comercial de l’Autoritat Portuària, però també a partir de la participació en iniciatives público-privades com la futura terminal intermodal de Quatre Pilans de Lleida, que vol promoure CIMALSA i els ports de Tarragona i Barcelona.
“La PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, la presència que ja tenim a TIM Monzón i a la futura terminal de de CIMALSA a Lleida ens fan estar molt ben posicionats per definir els tràfics logístic a l’interior de la Península”, ha defensat. El president de l’APT ha assegurat que el corredor del Mediterrani reforçarà aquesta intermodalitat i serà clau en el creixement dels tràfics del Port, ja que reforçarà el seu paper de node logístic gràcies a una connexió més eficient entre la Mediterrània i el centre d’Europa. “Tenim capacitat per prendre decisions estratègiques sobre la logística a la península i ser un nus logístic de primer ordre a Europa.
Així mateix, ha recordat que, perquè el funcionament d’aquest corredor sigui un èxit i evitar que la línia de costa col·lapsi, cal garantir el pas de les mercaderies per l’interior; “un posicionament que Port Tarragona fa anys que
defensa. En aquest sentit, ha valorat el tercer fil com “una gran oportunitat”, però de caràcter “provisional”.
“Tenim el compromís molt clar de defensar les mercaderies per l’interior i, com a territori, hem d’anar a una i accelerar-ho”, ha destacat.
Sobre reindustrialització, ha declarat que “les tensions geopolítiques actuals fan més necessari que mai la reindustrialització d’Europa i de Catalunya”. Castellà defensa que el Port té un rol de catalitzador en aquest procés gràcies a la capacitat d’atracció de noves implantacions industrials. En aquest sentit, ha assegurat que la Zona d’Activitats Logístiques permetrà la captació d’implantacions industrials, ja que és l’únic espai de grans dimensions disponible a Catalunya.
Atreure vehicles elèctrics, semiconductors o bateries
En aquest sentit, Port Tarragona, juntament amb ACCIÓ, ICEX i Casa Asia, fa temps que treballen conjuntament per atreure a la ZAL implantacions vinculades amb sectors emergents de la nova economia, com el vehicle elèctric, els semiconductors o les bateries. Per a Castellà, “la ZAL ha de jugar a favor de l’autonomia estratègica d’Europa”. Si bé la ZAL és un dels projectes estrella que Port Tarragona està desenvolupant en els darrers temps, no és l’únic que comportarà un increment de tràfics. El futur contradic de Ponent i els molls adjacents que es crearan gràcies a la seva construcció permetran atreure alguns dels sectors econòmics amb més projecció de futur com ara l’hidrogen o les renovables o els combustibles sostenibles -ha detallat Castellà- cosa que diversificarà l’economia de la zona i promourà la creació d’ocupació de qualitat. A tot això, cal sumar-hi que el contradic aportarà “seguretat i eficiència en les operatives i reforçarà la relació PortCiutat amb Vila-seca”.
Finalment, quant a cultura, Santiago Castellà ha explicat que el Tinglado 1 es convertirà en un ‘far de coneixement’ i es destinarà a grans esdeveniments, congressos i jornades. El Tinglado 2 estarà dedicat al talent artístic local. El recuperat Tinglado 3 serà l’espai que acollirà exposicions de gran abast públic mentre que el Tinglado 4 mantindrà viu el llegat d’haver acollit el Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona i en ell es programaran exposicions sobre arqueologia clàssica i història del Port.
A aquests quatre espais, cal sumar-hi les propostes consolidades d’equipaments com el Museu del Port, l’Arxiu del Port i el Teatret del Serrallo que ofereixen un panorama cultural complet i pensat per a públics amb interessos diversos i que fan de la façana portuària un passeig de la cultura que ara estarà encapçalat pel Parc del Port com a nou espai sostenible de referència de la ciutat. Més enllà de les exposicions i les activitats culturals, Port Tarragona vol ser un promotor de debat i coneixement al territori. Activitats com les Setmanes de l’Aigua, que enguany celebraran la segona edició, o les Setmanes de l’Hidrogen, que arriben a la tercera edició, són per al president bons exemples d’aquesta aposta.

Director DiariTots21