.

‘Les Variacions Bildelberg’ d’Oriol Grau, de Sala Trono. Foto: Cedida

Allau de cancel.lacions d’espectacles on line de grups, col.lectius i institucions del Camp de Tarragona. Començant per la Sala Trono de Tarragona o el Festival internacional de curts psicurt-Ficvi, de Vila-seca, que s’atura 48 hores amb el missatge ‘parem 48 hores. En el cas de Vila-seca, el festival ja es va celebrar però emeten accions per les xarxes, que ara suspenen.

#LaTronoACasa s’adhereix a l’acció #ApagónCultural en protesta per les declaracions del Ministre de Cultura i suspèn la seva programació. Des de la Sala Trono se sumen a l’aturada cultual en les xarxes socials proposada per la Unión de Actores y Actrices en protesta per la decisió del Ministerio de Cultura de no adoptar mesures específiques per pal·liar la crisi del sector.

També la companyia de teatre de Tarragona especialitzada en obres de Shakespeare Fabulaeu Tarraconenses suspèn emissions en les xarxes socials. I músics com el tarragoní Xavi de la Salud també, a títol personal, han anunciat per les xarxes el seu boicot.

La Sala Trono

En senyal de protesta i rebuig ‘davant la manca absoluta de mesures per part del govern de l’Estat’, Sala Trono se suma a la iniciativa #ApagónCultural i suspenen les emissions per xarxes socials previstes per aquest cap de setmana de les obres ‘L’Impossible’ de Paco Zarzoso, i els cabarets polítics ‘Bildelberg Club Cabaret’ de Toni Orensanz i Oriol Grau i ‘Les Variacions Bildelberg’ d’Oriol Grau.

Tres setmanes de quarantena ‘han demostrat que la cultura té un paper essencial en el dia a dia de les persones’ però també ha suposat ‘la paralització absoluta de l’agenda cultural i una situació d’incertesa, desemparament i precarietat’, afirma Sala Trono. Les declaracions del
dimarts passat del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, en les que descarta crear fons específics o altres mesures a curt termini per combatre la crisi cultural, ‘ens demostren de nou el menysteniment de la cultura i la falta de consideració per un dels sectors més vulnerables ja abans de la crisi del COVID-19’, destaca.

El ministre de Cultura d’Espanya ‘no està liderant les necessitats de la cultura al nostre país. Els teatres van ser els primers en tancar i seran els últims en obrir. Si demanem solidaritat als països europeus cap als països més afectats per aquesta crisi sanitària, hauríem de prendre d’exemple països com França, Alemanya, Àustria i Itàlia que estan lluitant per la cultura i ja han presentat paquets de mesures per combatre la crisi i
assegurar la supervivència del sector’, conclou.

El titular espanyol de Cultura va manifestar aquesta setmana que no era el moment d’activar recursos per al sector: “Ja arribarà el moment d’impulsar i reimpulsar per a la cultura i l’esport. Avui toca pensar en els malalts, en salvar-los-hi la vida i en parar el virus”. Les paraules del ministre no van agradar al sector, que el va criticar durament a través de les xarxes socials. Una de les mesures proposades ha estat l’#Apagoncultural de 48 hores que ha rebut el suport de la Unió d’Actors i Actrius de l’Estat i de l’AADPC.

Redacció