.

Un moment de l'acte celebrat a Cambrils. Foto: Tarragona21

Un moment de l’acte celebrat a Cambrils. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Cambrils seguirà ensenyant a les escoles la història del Setge de 1640 com fa des de fa anys malgrat la polèmica que Ciutadans ha desfermat en acusar el consistori de “practicar l’adoctrinament” els escolars. L’alcaldessa, Camí Mendoza, ha anunciat avui justament en la jornada de celebració del Setge en què van morir centenars de cambrilencs la voluntat de seguir ensenyant-lo i veu interessada una polèmica “que és inexistent”.

L’alcaldessa ha afirmat en el seu parlament de celebració la necessitat que es conegui “el fet més trascendental de la nostra història”. Per això, “cal que els nostres ciutadans i sobretot els nostres xiquets i xiquetes el coneguin, l’estudiïn i en parlin, ja que la història no s’ha d’amagar”. Els fets “ens han ensenyat que no ens podem fiar d’aquells que ens volen sotmesos”. “I nosaltres sabem el que volem, un nou país, respectuós, democràtic i sobretot, lliure”.

Regidors de l'Ajuntament de Cambrils, amb Mercè Dalmau al centre. Foto: Tarragona21

Regidors de l’Ajuntament de Cambrils, amb Mercè Dalmau al centre. Foto: Tarragona21

Des de l’equip de govern hi ha el convenciment que la polèmica ha estat interessada i engreixada per determinats mitjans de comunicació de Madrid. Ha nascut d’un tuit publicat aquesta setmana per la diputada al Parlament per Ciutadans Sonia Sierra, on mostrava un vídeo d’un representació del Setge en una escola de Cambrils, representació del Setge on els alumnes escenficaven que lluitaven “contra traïdors espanyols”. Això desfermà la polèmica entre diputats de Ciutadans, i posteriorment amb insults al Twitter de la tinent d’alcalde Mercè Dalmau, que ha presentat denúncia davant els Mossos d’Esquadra.

L’alcaldessa afirmava avui a la premsa “no entendre la polèmica” per un programa que impulsa l’Ajuntament on dóna a conèixer la història de Cambrils. “Un dels actes és el Setge, però n’hi ha de més temàtica. L’únic que fan les escoles és ensenyar la història de Cambrils, el que s’ha fet sempre”.

Mendoza destacava que des del 2009, quan va començar a donar-se a conèixer la història a les escoles, no hi ha hagut “mai cap polèmica” ni a l’Ajuntament ni entre les famílies dels escolars. Justament, en l’anterior mandat municipal va governar el PP, amb dos regidors directament relacionats amb el programa escolar, els de Cultura i Ensenyament, i mai van criticar-lo com ha fet ara el PP cambrilenc, ha destacat l’alcaldessa. “És simplement una activitat didàctica per difondre la història local, res més”. Mendoza està convençuda que el cas “s’ha tret de context” per interès politic i mediàtic. Els grups municipals de Ciutadans i PP s’han absentat de l’acte.

Força públic ha assistit als actes de commemoració. Foto: Tarragona21

Força públic ha assistit als actes de commemoració. Foto: Tarragona21

Al seu torn, la regidora Mercè Dalmau ha afirmat que ha presentat denúncia davant els Mossos d’Esquadra contra els que l’han insultat “anònimament” a Twitter per haver defensat els programa escolar. “És intolerable que per expressar una opinió hagi hagut de rebre un seguit d’insults”, ha descatat la regidora. “Amb diàleg, tolerància i respecte es pot arribar arreu”. Dalmau veu que “algú ha fet sortir de mare” el cas, i també veu “gratuïta” la polèmica generada.

Els fets de 1640

D’altra banda, Mendoza recordava en el parlament públic els “fets cruels i rebutjables” que van ocórrer el desembre de 1640 en el setge de Cambrils davant les tropes de Felip IV. “Hi ha gent que ens diu que no cal recordar fets que van passar fa molts anys. Nosaltres diem que és clar que sí que hem de recordar uns fets que van marcar la nostra història”. La masacre “va ser tan gran que tots els cambrilencs en van resultar afectats. L’exèrcit espanyol va martiritzar la població; els cambrilenc que havien pactat la seva rendició i que van creure en la paraula dels comandaments militars espanyols van patir la falta de paraula i la manca de respecte dels espanyols als acords de capitulació”.

El Ball de Diables Cagarrieres, en plena actuació. Foto: Tarragona21

El Ball de Diables Cagarrieres, en plena actuació. Foto: Tarragona21

El jutge i professor de dret penal i criminologia Santiago Vidal ha estat el gran convidat de celebracio d’uns actes que han comptat també amb la presència del seguici popular, l’actuació del Ball de Diables Cagarrieres, dels Gegants de la colla Tota l’Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils i del Cor Verge del Camí.

J. Garcia