.

L’alcaldessa i el regidor de Cultura i Festes, acompanyats de representants de les entitats encarregades d’organitzar els actes més tradicionals i participatius de la festa.

Cambrils ja té ganes de sortir al carrer per celebrar una de les festes més populars i arrelades de la ciutat, la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, que combina el vessant més lúdic amb la voluntat “de reforçar la cohesió social del municipi. Així com fem el possible per conèixer altres cultures, hem de fer l’esforç de fer arribar les nostres tradicions a la gent que no les ha viscut i engrescar-los per a que participin en els actes”, explicava aquest matí en roda de premsa l’alcaldessa, Camí Mendoza. Amb ella, el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, i un representant de cadascuna de les entitats encarregades d’organitzar els actes més arrelats.

La novetat d’aquest any és el ball parlat ‘Vileros i Mariners’, que tindrà lloc el mateix dissabte 8 a les 18h a la plaça de la Vila, un relat satíric sobre l’actualitat política i social de Cambrils que aprofita per recuperar la vella picabaralla entre uls i altres. L’Alba Pijoan el definia com un duel diàlectic similar “al de Dames i Vells de Tarragona però amb una visió i parlar cambrilenc que li dona accent propi”. La representació té com a punt de partida “quatre matrimonis de la platja i de la vila malavinguts que es tiren els trastos al cap davant del batlle, del mossén i d’un agent de l’autoritat. una sàtira on tampoc hi faltarà ni la dansa ni la música”, afegeix.

Alguns dels actes més destacats són el pregó a càrrec de Lloll Bertran, la 27a Nit del Foc, la Diada Castellera, el concert de Quico el Cèlio, el noi i el mut de Ferreries,la Pujada de la Galera amb l’actuació del Miquel del Roig, el Seguici Festiu, el ball parlat Vileros i Mariners, el vermut Vilero, la 14a Trobada de Gegants, concert de la Diada amb els grups Els Catarres, Auxili i Pirat’sSound Sistema i la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Podeu consultar el programa complet clicant aquí.

Un aspecte aa tenir en compte serà enguany el de la seguretat. Abella ha deixat clar que “hem d’evitar situacions desagradables” anunciant mesures estrictes d’aforament màxim controlat i limitat als concerts de la Nit del Foc i de la Diada.

Arrencada aquest divendres amb la Fira del Disc

La Festa Major arrencarà aquest divendres, 24 d’agost, amb actes previs com la Fira del Disc a la plaça Mossèn Joan Batalla, que s’allargarà fins dilluns. A més, per anar escalfant motors el 25 d’agost el Parc del Pescador acollirà el 38è Aplec de Sardanes de Cambrils (per commemorar el 20è aniversari de l’associació d’amics de la sardana està prevista la presència de la Cobla Principal de Tarragona i Jove de Reus) i el 26 d’agost hi haurà l’assaig especial dels Xiquets de Cambrils a la Plaça de la Vila.

Els dies més forts arrencaran el dia 31 d’agost amb el pregó de Festa Major a càrrec de l’actriu, cantant i show-womanLloll Bertran. L’espectacle a la plaça de l’Ajuntament anirà precedit d’una cercavila amb la Farnaca, la Galera i els seus timbalers i finalitzarà amb la tronada i l’animació dels Timbalers Cop Cap.

La Nit del Foc

L’endemà, 1 de setembre, la 27a edició de la Nit del Foc omplirà de el nucli antic de diables i pólvora. La festa començarà a les 18 hores amb el correfoc infantil. A continuació, una desena de colles de diables i bèsties de foc es concentrarana la plaça de la Vila, on a les 22:30 hores s’iniciarà el correfoc pels carrers del nucli antic fins a la plaça del Setge. La Nit del Foc continuarà amb l’encesa final i l’espectacle pirotècnic i acabarà amb el concert dels grups TapeoSound System i Albercocks al Parc del Pinaret.

La setmana finalitzarà amb la Diada Castellera de la Festa Major a la plaça de la Vila a càrrec dels Xiquets de Cambrils, els Xiquets de Reus i els Xiquets del Serrallo.

El concert dels ‘Quicos’

La setmana central de la Festa Major, del 4 al 10 de setembre, està farcida d’activitats. El dimarts 4 hi haurà la tarda infantil al Parc del Pinaret, que s’iniciarà amb els tallers del Seguici Festiu i seguirà amb l’espectacle de circ familiar ‘Top Ten Circ’ de la companyia Tot Circ. El dimecres 5 setembre els infants tornaran a ser els protagonistes: el dimecres podran gaudir del concert per a petits i grans ‘Pop per xics’.

El dijous 6 de setembre, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries presentaran ’25 anys al 4L’ a l’auditori del parc del Pinaret, un concert de celebració dels 25 anys del grup als escenaris.

La Pujada de la Galera

Com és tradicional, el 7 de setembre l’alcaldessa oferirà una recepció a les Maria del Camí que hagin nascut o visquin al municipi. A la nit, els Diables Els Cagarrieres enfilaran la Pujada de la Galera, amb el Marquès de los Vélez de Tota l’Endenga i el Boc de Vandellós. Durant el recorregut, els assistents podran tastar la beguda de la Festa Major, El Caminet. Per acabar, el ‘cantautor’ Miquel del Roig interpretarà cançons populars, peces pròpies i adaptacions dels grans èxits dels grups catalans del moment.

El dissabte 8 de setembre se celebrarà la Diada de la Mare de Déu del Camí amb el Seguici Festiu, la Missa Solemne, el vermut popular, la ballada de sardanes i la ballada dels elements festius.

L’hora de fer un ‘vermut vilero’

L’endemà, diumenge 9 de setembre, al matí, el nou ‘vermut vilero’ al pati de la Torre del Llimó i, a la tarda, la 14a Trobada de Gegants aplegarà catorze colles d’arreu de Catalunya a la plaça de la Vila amb cercavila i ballada individual i conjunta de tots els gegants.

El dilluns 10, a la nit, el tradicional concert de la Diada amb els grups Clandestina, Els Catarres, Auxili i Pirat’sSound Sistema.

Pregó de la Diada Nacional a càrrec de Pere Navarro

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el dia 11 de setembre, acte institucional al Parc del Pescador amb parlament a càrrec del cambrilenc Pere Navarro Gómez, Doctor en Filologia Catalana i autor del llibre ‘El parlar de Cambrils. Comptarà amb l’actuació de la Coral Verge del Camí i la participació de la Colla Castellera Xiquets de Cambrils.

Dins de la programació dels actes de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, el dijous 30 d’agost a les 20 hores, al Museu Molí de les Tres Eres, hi haurà la inauguració de l’exposició ‘Verdaguer segrestat. La utilització del mite durant el franquisme’, amb visita guiada a càrrec de Carme Torrents, directora de la fundació Jacint Verdaguer i de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles. El dijous 13 de setembre a les 20 hores, a l’Ermita de la Mare de Déu del Camí, tindrà lloc la missa commemorativa de la defunció del Cardenal Vidal i Barraquer.

El cap de setmana següent, l’onzena Mostra d’Entitats i el teatre de Festa Major  posaran punt i final a la Festa Major.

El programa es complementa amb quatre inauguracions més d’exposicionsi activitats paral·leles com les Regates de Llaguts,la 6 Pedal Non Stop, la final del Campionat de Catalunya de Vòlei Platja les competicions organitzades pel Club Nàutic i el Club Handbol, el Mercat d’Art, les propostes de les associacions de comerciants i l’acte solidari ‘Deixa’t prendre el pèl’.