.

Imatge de la rotonda amb la regidora de Cultura i Festes, Cinta Ballesté, i el regidor d’Urbanisme, Enric Daza. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils ha portat a terme una remodelació de la rotonda ubicada al carrer del Molí d’avall que dona accés al barri marítim. La nova rotonda ha estat dissenyada pel Departament d’Obra Pública, amb la col·laboració del Departament de Cultura, amb la voluntat d’oferir una millor imatge a aquest accés al barri del Port de Cambrils. L’actuació dona resposta a una petició de l’Associació de l’Eixample Platja de millorar aquesta entrada a la ciutat després de l’incendi que va afectar la intersecció l’any passat. L’obra ha estat executada per l’empresa Obras y hormigones Blanco SL.

Un dels elements més destacats de la rotonda és la instal·lació de l’escultura “El Peix”, obra de l’artista gironí Xavier Raventós,  que en va fer donació al municipi després de fer una exposició a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils l’estiu del 2019. El Departament de Cultura feia temps que buscava un espai urbà on exposar aquesta peça i ha considerat que aquest accés era un bon emplaçament.

“El peix” és una obra de l’any 2009 realitzada amb ferros reciclats, un material molt utilitzat per l’artista gironí, i creada amb soldadura elèctrica. L’escultura de mides 195 x 92 x 37 corona la rotonda i s’ha integrat en un element d’acer que vol recordar una barca i conté la frase “Cambrils Vila Marinera”, que ens dona pas al barri del port.  La instal·lació està envoltada de vegetació tapissant i plantes de temporada.

A més de millorar l’aspecte de l’espai, la instal·lació permet ampliar el patrimoni escultòric dels carrers de Cambrils en una zona del municipi que no tenia cap element artístic de referència.  Tot això també s’ha fet coincidint en el temps en què el  Barri del port de Cambrils ha aconseguit la Marca de Barri Mariner que atorga l’Agència Catalana de Turisme,  un projecte transversal impulsat pel Patronat Municipal de Turisme.

A la Marca Viles i Barris Mariners també hi pertanyen el Barri del Serrallo, de Tarragona, l’Ampolla Sant Carles de la Ràpita, L’Ametlla de Mar, Tossa de Mar, Sant Pol de Mar, Arenys de Mar, Begur, L’Escala, Llançà, Palamós, Vilanova i la Geltrú, Sitges i les Cases d’Alcanar.

L’artista Xavier Raventós

Nascut a Barcelona el 5 d’agost de 1951, l’artista Xavier Raventós és fotògraf autodidacta i un gran admirador de David Douglas Duncant. El 1979 va viatjar a Iran a cobrir la caiguda del Sha de Pèrsia i posteriorment es va desplaçar a Nicaragua, El Salvador i Sudan, entre altres. Ha publicat en algunes de les millors revistes nacionals i estrangeres.

Va treballar com a free-lance per l’agència de premsa de París IMAPRESS, va ser col·laborador habitual de la revista Interviu i el Periódico, i professor de reportatge fotogràfic al club de la Imatge. Des del 1989 es dedica a la fotografia publicitària, industrial i institucional.

En paraules del propi l’artista, la seva obra és una invitació a la reflexió sobre la invalidesa dels valors absoluts. Res és blanc o negre i tot pot tenir diverses lectures i això és el que li permet imaginar, crear i en gaudir del ferro. El pas del temps, el canvi de mentalitat o d’estat d’ànim ens submergeixen en un diàleg amb les diferents possibilitats de transformació de la matèria.

La reconstrucció forma part del procés creatiu de les seves obres, despullant el ferro de la seva forma original per a convertir-lo en el esperit i el tema de la creació. Molt condicionat per les formes primigènies de la matèria, expressa una altra realitat o visió de les mateixes. El ferro l’ajuda a canalitzar els sentiments i sensacions d’una manera molt personal.

En la majoria dels casos, Raventós parteix de peces de material agrícola, antic o vell, però no es considera un escultor de reciclatge, ja que la peça recuperada no és el nucli de l’obra, si no una part que l’ajuda recrear seves idees. Influenciat per la fotografia, la seva escultura té molt d’obra gràfica, però afegint-li aquesta tercera dimensió que sempre ha trobat a faltar en la fotografia.

Xavier Raventós ha exposat a ciutats com Barcelona, Madrid, Valencia, Cambrils, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cadaqués, Paris, Toulouse, Narbonne, Carcassonne, Perpignan o Ceret.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */