.

.

TOTS 21

L’alcalde i la regidora d’Igualtat, durant la presentació de les Jornades. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Cambrils dedicarà tres mesos a la dona i a oferir-li eines per empoderar-la en una nova edició de les Jornades per la Igualtat de gènere que busquen realitzar accions concretes que vagin més enllà de les clàssiques i que sumaran diverses disciplines.

Les Jornades tindran lloc entre el 3 de març i el 29 de maig i en elles s’hi han inclòs 16 activitats adreçades a públics diferents i amb formats diversos, des de joves, dones, infants, treballadors de l’administració pública, sindicats,… ‘Es tracta d’una aposta municipal d’empoderament de la dona per tal d’aconseguir un municipi més just’, ha resumit l’alcalde, Oliver Klein, en la presentació de les mateixes, presentació que ha fet aquest matí amb la regidora d’Igualtat, Ingrid Duch.

L’alcalde ha subratllat el recorregut històric que presenta l’Ajuntament de Cambrils en la defensa de la dona, un consistori que ‘ha canviat el pantejament polític donant-li prioritat a l’àrea d’Igualtat  ja des de 2018’. Les Jornades ‘tenen un accent propi a Cambrils’.

La regidora d’Igualtat ha afirmat al seu torn que el govern municipal ‘té molt clar les múltiples barreres que cal trencar per tombar el masclisme i establir perspectives de gènere, comprometent-se a desenvolupar una política feminista, també incorporant aquesta perspectiva a l’urbanisme de Cambrils’. Junt a la suma d’accions de les Jornades, el consistori té enfilat dedicar carrers i places a les dones, un dèficit que és ‘inadmissible’, en paraules de Duch: ‘Cal reconèixer les aportacions de les dones i arribar a les nenes i a les noies perquè es puguin emmirallar en elles’, ha destacat.

La tasca pedagògica serà visible en les Jornades, amb tallers obre cura mútua, defensa, habilitats comunicatives i rols en el llenguatge. Es comptarà amb la col.laboració de els entitats de les dones de la vila, tant la històrica Dones Amunt com les de barris i es farà lectures de llibres de dones, a més d’una conferència sobre les dones, la història i el patrimoni de la comunitat pescadora de Cambrils, que impartirà la doctorant Aïna Sánchez. En el camp del teatre es buscarà trencar tòpics amb l’obra ‘La princesa en texans’, on apareix una princesa valenta i un príncep sapastre. Tambe hi haurà un concert a la Cripta de l’ermita i contacontes teatralitzat de la Biblioteca, però a través de Youtube.

Les activitats

Dues activitats destacades del programa són els tallers defensa personal amb perspectiva de gènere. La primera convocatòria, Juntes som més fortes: Taller d’autodefensa femenista per a noies, tindrà lloc la tarda del dijous 3 de març a l’Ateneu juvenil i l’organitza el departament de Joventut. L’activitat és gratuïta i està enfocada a noies entre els 14 i els 20 anys.

El dia 6 de març s’ha convocat un Taller de defensa personal femenina per a dones a partir dels 16 anys. La formació, que organitza al secció sindical de la UGT a l’Ajuntament, és farà el dia 6 de març a la carpa de la zona esportiva, de 10.00 a 14.00. Les inscripcions estan obertes a www.cambrils.cat/igualtat fins al 3 de març.

El mateix diumenge 6 de març a les 19.30 actuarà la guitarrista clàssica Ekaterina Zaytseva a la cripta de l’Ermita. Les entrades han sortit a la venda per 10 euros i es poden adquirir de forma anticipada a www.entradium.com.

Les jornades inclouen també un convocatòria formativa adreçada a sindicats i personal de les administracions públiques. La Sessió formativa: Acció sindical i igualtat de gènere a l’administració local serà impartida per Vanesa López de l’Empresa Gènere Innovació, SCCL. Serà el dia 7 de març de 10.00 a 14.00 al Casal de la gent gran.

Dimarts 8 de març, l’Ajuntament es vestirà de gala per acollir l’acte institucional del Dia de la Dona. L’acte es convocarà al saló de plens, i constarà de la lectura d’un manifest i un concert a càrrec i un concert a càrrec de la cantautora Lia Sampau i Adrià Pagès. L’esdeveniment tindrà lloc d’11.30 a 12.15 i serà retransmès en directe a www.cambrils.cat/ca/l-ajuntament/el-ple/retransmissio

A la tarda, de 18.00 a 18.45, Sílvia Palazón conduirà l’espectacle familiar Contes per als bons tractes, un recull de contes coeducatius teatralitzats. L’activitat està organitzada per l’Àrea de Polítiques d’Igualtat i la Biblioteca Josep Salceda i Castells, i es podrà seguir en directe o recuperar al canal https://www.youtube.com/user/CanalBibCambrils/. El centre, a més, organitza diverses activitats específiques en el marc del Club de lectura.

Les convocatòries d’activitats en grup seguiran tot el mes de març. Dijous 10 a les 19.30, la historiadora Aida Martínez pronunciarà una conferència sobre Dones, història i patrimoni a la comunitat pescadora de Cambrils a la sala d’actes del Centre Cultural.

Dilluns 14 de març de 17.30 a 19.00 Sílvia Payan, coach especialitzada en l’empoderament de dones conduirà el taller El Poder de la Paraula per a dones partir de 18 anys. Serà al Centre Cívic Les Basses i cal inscriure’s prèviament a www.cambrils.cat/igualtat

Dijous 17 març hi ha una doble convocatòria. A la tarda, de 17.00 a 19.00h, taller  d’habilitats  comunicatives i rols familiars a l’Ateneu juvenil a càrrec d’Enruta’t. Les inscripcions s’han de fer a www.joventutcambrils.cat.

I a les 19.30, al Cinema Rambla de l’Art,  projecció del Documental “Maternitats”. Aquest treball de Josep Varo explica el testimoni de mares que han rebut suport del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) del Baix Camp i el Priorat.

Diumenge 20 març a les 17.30, el Teatre del casal acollirà la representació de La princesa amb texans a càrrec de Cia. Sgratta, una comèdia per trencar estereotips i fer-se un tip de riure en família. Les entrades valen 4 euros i es poden adquirir www.entradium.com

Les Jornades per la Igualtat de Gènere coincideixen amb els tallers Cuidar a les que cuiden, també als barris, una de les accions incloses al Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI). Aquesta activitat enfocada al reconeixement i a la interrelació en comunitat s’estén aquest mes de març als centres cívics de l’Eixample Vila (dijous 17), l’Eixample Platja (dimecres 23) i Nou Cambrils (dilluns 28). L’hora de convocatòria és a les 17.30 en tots tres casos.

També fins al 29 de maig es pot veure l’exposició Fèmina. Ser dona a Roma al Molí de les Tres Eres. La mostra ha estat organitzada pel Campus Extern de la URV i el Museu d’Història de Cambrils i l’accés és gratuït.

Finalment, cal destacar la iniciativa privada de Traç creatiu. Aquesta botiga taller organitzarà el 5 de març Pintem una tote bag, un taller solidari a benefici d’una entitat que treballa per la Igualtat al territori.

J. Garcia