.

Actualment es completa el pla funcional que indicarà com explicar la història de la ciutat al llarg dels segles. Foto: ACN/E.Tost

L’Ajuntament de Tarragona, a través de la conselleria de Patrimoni, ha presentat aquest dimecres el pla funcional del futur Museu d’Història de la ciutat. Aquest projecte encapçala una sèrie d’encàrrecs per a la posada en marxa de l’equipament, ubicat a l’edifici de Ca l’Agapito.

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha engegat la roda de premsa destacant “que aquest és un projecte molt important per a la ciutat, ja que es tracta d’un equipament clau per a la Part Alta i per a la divulgació de la història de la nostra ciutat” i ha defensat “aquest ha de ser un museu del futur, adaptat als temps actuals, però que alhora ha d’explicar molt bé els més de 2.000 anys d’història de Tarragona”.

 

El conseller de Patrimoni, Nacho García, ha explicat també la necessitat d’aquest centre cultural. “Tarragona, tot i ser ciutat Patrimoni de la Humanitat i membre del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, no compta amb un museu d’història local” i ha posat èmfasi en que era “una deficiència que calia revertir des de fa molts anys i que amb la restauració de l’antic Beateri de Sant Domènech i el tancament forçós de Casa Castellarnau, aquest ajuntament ha tirat endavant com una de les prioritats de Patrimoni”, ha destacat el conseller.


Altres notícies:


Es tracta doncs d’obrir les portes a un nou espai cultural dedicat a tota la història de la ciutat, al llarg del segles, des de Tàrraco fins a la Tarragona actual. I es durà a terme a l’edifici del Pallol, que ens permet oferir un equipament cultural de qualitat dins del nucli antic de la Part Alta, en una ubicació estratègica i formant el nucli principal del museu d’història. A més, mantenint l’edifici l’experiència del Mapping Tàrraco a la Volta del Pallol, que completa la visita.

El pla funcional

El pla funcional té com a objectiu principal explicar la ciutat mitjançant un centre cultural atractiu, didàctic i inclusiu i es farà de manera cronològica. A la planta baixa està previst l’espai de rebuda i serveis per als visitants i l’ascensor, que ha de fer accessible tot l’equipament; així mateix està pendent la posada a punt de l’antiga capella com a sala d’activitats i gener un accés independent de la capella per al museu; el pati es preveu com un espai arqueològic, alhora que obert a la ciutadania, com un espai públic.

A la resta dels tres pisos següents, estan previstes les sales d’exposició permanent, que sumen 600m2 en total; així com oficines i sala de didàctica per a les visites escolars i familiars. Tota la part expositiva, encara per acabar de definir i encarregar als diferents empreses expertes en la matèria, es pretén que proposin, a banda de les peces originals exposades i d’altres reproduccions, materials molt didàctics com grans diorames, maquetes, elements interactius i recursos audiovisuals, molt al dia de les corrents museogràfiques actuals. El museu serà accessible i amb recorreguts adaptats, així com també una museografia també adaptada a totes les necessitats cognitives diverses.

L’alcalde, Rubén Viñuales, amb el conseller de Patrimoni, Nacho García, i el director del MHT, Cris Salom. Foto: ACN/E.Tost

A l’actualitat s’està treballant en aquest punt, en el desenvolupament del guió museològic i continguts, a càrrec de diferents empreses expertes en la matèria i historiadors coneixedors de cadascun dels moments històrics de Tarragona, així com el desenvolupament del pla funcional en sí, que contempla també les parts arquitectòniques que manquen.

Del naixement de Tàrraco a la ciutat industrial

Es vol que al museu es desenvolupin activitats divulgatives per a tots els públics, però està també per a poder complir amb el seu objectiu, exposar tot el que correspon a l’exposició permanent i inventari del què disposa la ciutat.

Les etapes històriques que es contemplen seran des del naixement de Tàrraco i el seu desenvolupament com a capital de la Hispania Citerior; l’antiguitat tardana o inici de la ciutat cristiana del segle V, aproximadament; la islamització de la ciutat (segle VIII); la repoblació cristina del segle XII; l’època medieval amb moments històrics molt destacats com la transformació de la ciutat que coneixem ara; els segles XVIII i XIX com la reobertura de la ciutat al mar i ja a finals del XIX i principis del XX la Tarragona moderna, amb un reflotament de la ciutat més cultural amb la construcció del Teatre Metropol i la figura de Josep Maria Jujol. El museu tancaria les etapes històriques amb l’arribada de la refineria i el creixement industrial i urbanístic de la ciutat.

Ca l’Agapito

Just ara fa un any, el juny del 2023, finalitzaven les obres de restauració de la façana i interior de l’edifici més emblemàtic de la plaça del Pallol: el Beateri de Sant Domènech o més conegut com a Ca l’Agapito. Aquest projecte, iniciat el 2021, va suposar la rehabilitació estructural i eliminació de patologies constructives de la volta romana, tant en planta baixa com en plantes superiors; així com la consolidació estructural i restauració parcial de les diferents façanes que donen a la plaça Pallol, donant-li una imatge de façana única i de conjunt arquitectònic, donat el seu valor històric, estètic i patrimonial. Aquesta primera fase de restauració va tenir un cost de 1,2MEUR aproximadament.