.

Anna Isabel Serra, Carles Pellicer, Sílvia Sagalà i Josep Maria Buqueras. Foto: Tots21

L’expert en modernisme i president de la Fundació Trencadís, el reusenc de naixement i tarragoní d’adopció Josep Maria Buqueras ha parit el major inventari del modernisme i noucentisme de les comarques de Tarragona, que parteix de situar en zona Champions League la Casa Navàs de Reus per enfilar un recorregut per 630 edificis i béns mobles de les poblacions de tota la província, en una extensa relació mai editada abans. ‘Casa Navàs i el Modernisme de tota la província’ és un intent exhaustiu de dur el modernisme de casa nostra fronteres enllà, en una doble edició català-anglès i castellà-francès sorgida de la mà de l’empresari i propietari de Casa Navàs Xavier Martínez i publicada per Triangle Books.

Va viure Reus ja fa uns anys una època daurada en l’edició de llibres-àlbum de format gran, de la mà principalment de l’editorial Pragma -amb Arcadi Vilella al capdavant i gent com Albert Arnavat i altres al darrere-, d’on van sorgir grans treballs que són buscats pels nombrosos col.leccionistes que té la ciutat i que indefectiblement es retroben cada dissabte al mercat d’antiquaris i brocanters dels passejos Prim i Sunyer. Treballs sobre la Casa Navàs, justament, o el cementiri general de Reus, sobre la història de l’aviació o sobre els vins esdevingueren referents i molt apreciats com a articles de regal.

Sota la iniciativa del nou propietari de Casa Navàs, l’empresari Xavier Martínez, es gestava fa tres anys un repte monumental que Buqueras explicava en la presentació: fer un relat de Casa Navàs ja s’havia fet i es proposà abordar el modernisme de Reus i el Baix Camp. Ara bé, posteriorment, Martínez li proposà ampliar-ho a totes les comarques de Tarragona, ‘amb la Casa Navàs com a pal de paller’, relatava Buqueras. Així va ser, i en poc mes de tres anys, Buqueras ha culminat un llibre-àlbum de format butxaca, del que en seguirà una edició en format gran.

L’obra de Buqueras marcarà ‘un abans i un després’ de la temàtica, deia ell mateix. Les xifres són aclaparadores: 560 pàgines, 639 referències a obres i béns mobles -la barana metàl.lica del Balcó del Mediterrani de Tarragona és un bé moble, per exemple-, de cent localitats de les deu comarques de Tarragona; 170 obres del Tarragonès, 120 del Baix Camp, 81 de l’Alt Camp o 68 del Baix Penedès, per citar les més nombroses.

‘Hi ha obres de Champions League, de Primera divisió, de Segona i també de Regional’, confessava Buqueras, que situa Domènech i Montaner i Cèsar Martinell com els autors de més alt nivell. L’apartat de les catedrals del vi és especialment agraït. Cal aclarir que l’obra és sobre el modernisme arquitectònic, però també sobre el noucentisme i l’eclecticisme, moviments semblants que anunciaven o concloïen el modernisme. Un exemple: la plaça de braus de Tarragona és considerada eclèctica, no modernista.

Portada del llibre

L’obra està estructurada en una divisió comarcal i està plantejada com un inventari amb explicació tècnica. L’aparell gràfic i el disseny són portentosos, una joia per als amants de l’arquitectura i també per a bibliòfils. Així ho reconeixia l’alcalde, Carles Pellicer, en la seva intervenció: ‘El llibre ens projecta al món i cal fer-ho des d’un espai com aquest, Casa Navàs, on cada racó, cada rajola, és una joia, una peça excepcional. El nostre modernisme és del món i és el millor del món’.

La doctora en Història de l’Art, Anna Isabel Serra, subratllava, al seu torn, que un llibre com aquest ajuda a protegir els immobles: ‘Tenim una obligació d’atançar-nos-hi amb ulls de protecció d’un modernisme que ens ensenyava com era la gent en aquella època i com construïen amb llum modernista’. Documentar una obra ‘és protegir-la’. Buqueras explicava que en el seu recorregut per les comarques de Tarragona per elaborar el llibre s’havia trobat alguna obra desconeguda pel propi ajuntament del lloc.

El volum arranca amb i li dóna un protagonisme especial a Casa Navàs, que als anys 90 va ser coneguda com la guapa del Mercadal. Xavi Martínez explica en el pòrtic del llibre que va decidir comprar-la quan en passar-hi pel davant la veia tancada al públic. Ara, Casa Navàs ha fet un tomb històric al seu tradicional ‘anar fent’ amb un equip dirigit per Sílvia Segalà, assisteix a congressos, presenta ponències, té un programa de visites i presentacions als baixos de l’antiga Sucesores de J. Navàs i ha recuperat el capcer. Impensable anys enrera aquest dinamisme.

El llibre arriba dues setmanes abans de Sant Jordi i serà un dels grans candidats al ‘hit parade’ en vendes. El volum suma cinc fotògrafs professionals al seu estol d’autors -Joan Capdevila, Joan Duch, Pierre Grubius, Rafel López-Monné i Txema Morera-, un disseny molt atractiu d’Elisabeth Tort i l’edició de Triangle Books. Xavi Martínez no ha estalviat diners, doncs, per oferir un ‘abans i un després’ del modernisme a les nostres comarques.

Jaume Garcia