.

El president del Parlament Flamenc Jean Peumans i l’expresident català Carles Puigdemont al Parlament Flamenc el 9 d’ocutubre. Foto: ACN

El ministeri d’Afers Exteriors espanyol ha retirat l’estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya, André Hebbelinck, per les crítiques del president del parlament flamenc sobre l’Estat espanyol. Aquest dimarts, el ministre Josep Borrell s’ha queixat de nou a l’ambaixador belga per les crítiques a Espanya del president de la cambra flamenca, Jan Peumans, que va assegurar que Espanya “és incapaç de complir les condicions per formar part d’una Europa democràtica” perquè té “presos polítics”. Segons Borrell, els comentaris de Peumans són “inacceptables” i “impropis” d’un “país aliat i amic com Bèlgica”, i així ho ha traslladat a l’ambaixador belga, a qui ha comunicat la retirada de l’estatus diplomàtic al delegat del govern flamenc.

Amb la seva decisió, el delegat del govern de Flandes deixarà de ser “agent diplomàtic de l’ambaixada del Regne de Bèlgica” i perd “els corresponents privilegis i immunitats”.

 

A diferència del que fa l’Estat espanyol amb els delegats de Catalunya, Bèlgica dona als representants del govern de Flandes arreu del món la possibilitat d’optar a l’estatus diplomàtic -sempre a condició que ho accepti el país on s’obri la delegació.

 

Però ara el govern espanyol ha informat a Bèlgica que “no acreditarà en el futur com a personal diplomàtic de l’ambaixada belga a cap persona que faci la funció de delegat o representant de la regió de Flandes a Espanya”.

 

El delegat del govern flamenc podrà, diu el ministeri espanyol, seguir a l’Estat espanyol, “si ho desitja” fent “serveix com a personal de la missió, però sense l’estatus diplomàtic”.