.

.

TOTS 21

Josep Borrell, avui a Salou signant llibres després del míting. Foto: Tarragona21

L’exlíder del PSOE Josep Borrell, convertit els darrers temps en la bèstia negra de l’independentisme, no ha decebut les 200 persones congregades al Teatre Auditori de Salou en un míting carregat d’ironia i bastit amb un relat que ha volgut deixar en ridícul el tram final que s’ha viscut en un procés unilateral que ha acabat amb una declaració estèril d’independència, sense reconeixement internacional i amb bona part dels seus promotors a la presó.

Vitamina per als militants del PSC, especiament per als més identificats amb el PSOE, han suposat les paraules de Borrell. L’exministre va irrompre a les pantalles de televisió quan arrel de la publicació d’un llibre seu que pretenia desmuntar les xifres de la independència, va repetir durant mesos que els 16.000 milions d’euros de dèficit fiscal de Catalunya eren falsos i que aquests s’havien de situar-se en 2.400 milions i segons, l’any, en 400 milions. No hi ha hagut rastre en aquesta campanya dels 16.000 milions, que han desaparegut del debat.

Borrell ha criticat durament Puigdemont en situar-lo “vivint for de la realitat”, “en una realitat vitual”, i ha clamat: “No podem continuar dividits tota la vida, cal que els independentistes reconeguin la realitat, les lleis i l’adversari polític”, les tres condicions que ha fixat per reemprendre la vida civil a Catalunya.

No és Eugeni d’Ors, Borrell, però ha desplegat un glossari que ha fet les delícies d’un púbic lliurat des del primer moment: “Han deixat Catalunya a l’altura del betum”, ha afimat sobre el procés, i ha ridiculitzat fins al cruel sarcasme el tram final d’aquest: “Ara declaro la independència, ara la suspenc, ara ho deixem per l’endemà, els que es queden al Parlament la voten, s’aprova, ens abracem i cantem, i ens preguntem: Ara què farem? Doncs com som en divendres, ens anem de cap de setmana. I la bandera espanyola es manté al màstil, TV3 l’està filmant esperant que sigui arriada. I passat el cap de setmana, dilluns, no torna ningú, només un conseller, a recollir la cartera”.

Acaba d’arribar de Xile. Allà, algú li dir: “M’esperava una mica d’èpica”. Si l’u d’octubre “es va aixecar una certa simpatia internacional per la independència”, reconeixia Borrell, la seqüència ha derivat en el “ridícul”, allò que Tarradellas que en política no s’ha de fer mai.

Ha fet mofa de la fugida de Puigdemont: “No és cap exiliat, és un evadit de la justícia”, i ha alertat que si el procés continuia igual, “us he de donar males notícies”, amb la frenada d’inversions a Catalunya i l’increment de l’atur.

Ha titllat, no obstant, de “cagada” la repressió policial de l’u d’octubre, però a continuació s’ha mostrat desconcertat perquè la manifestació de Brussel·les de suport als fugits “comptés amb el supot de l’extrema dreta flamenca”. Tot aquest guirigall ha desprestigiat internacionalment l’independentisme, ha conclòs.

De Junqueras ha dit que empra un “llenguatge evangèlic” per quant va dir que les eleccions eren una disputa ntre “el bé i el mal. I vosaltres sou el mal”, ha dit referint-se als assitents al míting. Borrell ha titllat “d’intolerable” que es qualifiqui de “fatxa” aquell que no voti per la independència. L’exlíder socialista ha acusat directament l’independentisme d’haver trencat la convivència a Catalunya, però també al PP d’haver-hi contribuït pel seu “immobilisme”. Per això ha titllat de “crucials” els comicis.

Borrell i Rosa Ibarra, posant amb simpatitzants. Foto: Tarragona21

Ha reclamat “posar ordre” als mitjans de comunicació independentistes, especiament en el camp dels digitals, demanant “neutralitat informativa” i denunciant “la gran quantitat de diners que la Generalitat es gasta en els digitals promovent la intoxicació”. Borrell ha donat suport a la concòrdia que reclama Iceta -“Als partits de futbol ningú no va amb l’àrbitre”, ha subratllat- però la concòrdia ha d’anar precedida del “penediment i del propòsit d’esmena” dels independentistes. Ha demanat “desinfectar” la ferida abans d’actuar.

El resum ha arribat clamant pel “sentit comú” i que el PSC afronti el 21-D apostant per la recepta social i “demostrant quina és la nostra posició en la relació Catalunya-Espanya”. “A més de la nació hi ha la justícia” social, ha refermat.

Rosa Ibarra: ‘C’s és el PP sense antecedents penals’

La cap de lista per Tarragona, Ros Ibarra, ha precedit Borrell amb una intervenció on ha posat l’accent en els problemes “reals” que té Catalunya, “que han quedat tapats per una gran estelada per amagar les vergoyes de les retallades i la corrupció”.

Ibarra s’estrenava com a cap de llista en un gran míting fa uns dies davant Iceta i Pedro Sánchez i avui ho feia amb un referent d’un ampli sector del PSC. I ho ha fet posant èmfasi en el gran rival socialista el 21-D, Ciutadans, a qui ha definit com “el partit que representa els interessos de les grans fortunes, l’Íbex 35, aquells que més tenen i no pas els que defensen els treballadors”. En famosa frase de Pedro Sánchez, ha definit la formació d’Inés Arriamdas com “el PP sense antecedents penals.

De mestre de cerimònies de l’acte ha oficiat el cap de campanya a la circumscripció de Tarragona i regidor a Salou, David González, que s’ha endut Borrell en un territori marcat històricament per l’elevat vot dels partits no independentistes.

J. Garcia