.

.

TOTS 21

La universitat de Yale manté actiu des de fa prop d’un mes un comptador que analitza l’èxode d’empreses de Rússia. Amb l’inici de la guerra, centenars de firmes van afanyar-se a anunciar la seva sortida del país, però moltes encara no han executat del tot aquesta intenció. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, així ho va retreure fa uns dies mencionant el cas de les espanyoles Porcelanosa, Maxam i Secorbe. En una situació similar hi ha també companyies catalanes com Fluidra o Borges, que han retallat operacions empeses pels problemes de subministrament i amb les transaccions monetàries, tot i que segueixen a Rússia. Més enllà del boicot “tàctic”, altres empreses també temen que Moscou torni el cop expropiant fàbriques i instal·lacions.

Entre les més de 500 companyies analitzades per la Universitat de Yale n’hi ha dues de catalanes que no han completat la seva sortida de Rússia: Fluidra, una empresa de Barcelona especialitzada en la instal·lació de piscines, i el Grup Borges, dedicat a la venda d’olis, vinagres i fruits secs, principalment.

En el cas de Fluidra, fonts de l’empresa expliquen a l’ACN que mantenen a Rússia només una activitat “marginal” que suposa menys de l’1% del total. Segons indica la multinacional catalana, la intenció és sortir del país aviat i estan estudiant la manera de fer-ho. Actualment, hi tenen dues delegacions i mig centenar de treballadors.

Per al que fa Borges, asseguren a l’ACN estar “consternats” per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, que fa més de cinquanta dies que dura. Paral·lelament, defensen que la seva presència a Rússia és “merament comercial” i amb la finalitat d’abastir la població d’aliments de “primera necessitat”.

Borges argumenta que la no comercialització dels seus productes provocaria un “dany a la població civil” russa que, apunten, no és la culpable del conflicte. “Des de l’inici del conflicte Borges International Group s’ha bolcat amb Ucraïna contribuint a la donació de producte a diferents associacions que abasteixen de recursos a la població ucraïnesa”, conclou la marca amb seu a Reus.

Miquel Vera