.

Maria Teresa Fuster, en un moment de la lectura del seu pregó. Foto: Fabián Acidres

Aquest divendres s’ha oficialitzat l’inici de la Santa Tecla més tradicional amb un pregó (el podeu consultar íntegrament clicant aquí) a càrrec de l’esportista Maria Teresa Fuster (més coneguda com Bito Fuster) que no ha deixat indiferent a ningú i en el qual ha reclamat l’elaboració “d’un Pla Estratègic de l’Esport” a Tarragona. “És el moment de fer un pas endavant i de saber on volem anar. Tarragona ho té tot per ser un referent nacional”, ha afegit, afirmant que cal “aprofitar tot el seu potencial. Això sí, fem-ho amb planificació, realisme i sentit comú. I, com diem a casa meva, ‘els somnis s’han de merèixer'”.

La seva és una veu de pes per ser una de les gimnastes amb més medalles de la història de la gimnàstica rítmica espanyola. I no ha defugit tampoc donar la seva visió dels Jocs Mediterranis, “que a mi personalment m’han donat molt. Això és amb el que em quedo”, explicava respecte a un cita “en el qual em vaig implicar molt” integrada dins de l’organització “en diferents àrees” amb la convicció de “que en seríem capaços! Somiava que tinguéssim l’oportunitat de viure un gran esdeveniment en què Tarragona liderés els diferents municipis, tots units per un repte comú, on l’esport fos lúnic protagonista. En definitiva, que ens sentíssim orgullosos de la nostra terra i de compartir-la esportivament i culturalment amb  milers de persones. Em sap greu que, entre tots, no fóssim capaços de transmetre el potencial dels jocs”, ha admès, requerint pas el seu “respecte als que no hi van creure i als que, sense creure-hi, no van posar bastons a les rodes”. Fuster, però, n’ha volgut ressaltar no només l’esforç dels voluntaris sinó també el del projecte educatiu vinculat a l’esdeveniment en un pregó que ha destinat principalment a fer valdre els noms propis i les entitats socials i esportives de la ciutat.

Filla i neta de gandesans i amb uns pares “pragmàtics i exigents” que “a finals dels anys seixanta, com tantes famílies, escolliren Tarragona per buscar noves oportunitats”, Fuster ha tingut especial caliu a l’hora de referir-se al Gimnàstic. “El Nàstic és casa meva, la casa de tots (…) és un club únic, autèntic, diferent, obert a tota una ciutat i territori i, jo afegiria, el club Gimnàstic és molt més que guanyar o perdre un partit de futbol, el Nàstic és sentiment, és pertinença, és ‘patiment’…, és una gran família”. Un punt de partida per recordar també que “el teixit associatiu de la nostra ciutat és envejable: clubs esportius, colles castelleres, associacions de portants dels elements del Seguici, agrupacions musicals, comparses del Carnaval, confraries, germandats i gremis de la nostra reconeguda Setmana Santa, entre altres. Tarragona, és una ciutat rica, rica en persones; gràcies a la seva dedicació formem part d’una societat que ens fa únics! A tots ells també avui va dedicat aquest Pregó”.

Fuster tampoc ha volgut deixar passar l’oportunitat per fer un apunt de realisme social mostrant la seva “sorpresa pel moment que està patint” el petit comerç “i preocupada pel nou model que s’està apoderant de les ciutats. No puc amagar que m’entristeix recordar aquells anys en què passejar pel carrer Unió era una bogeria amb gent amb bosses amunt i avall. Paciència, imaginació i constància a tots aquells empresaris que dia a dia treballeu per una ciutat més viva”.

Mercè Sardà, recollint el premi de mans de Rosa Maria Codines i de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. Foto: Fabian Acidres

Mercè Sardà, Premi El Balcó

Com és habitual, el pregó ha estat precedit del lliurament del Premi El Balcó, convocat per Òmnium Cultural del Tarragonès amb la col·laboració de l’Ajuntament. La guardonada d’aquesta 41ena edició ha estat la professora de llengua i literatura catalana a l’Institut Martí Franquès, Mercè Sardà. La presidenta de l’entitat, Rosa Maria Codines, ha fet valdre el seu compromís al capdavant de la companya teatral del centre, Vis de Vadani, tant en la vida cultural de la ciutat com en transmetre el llegat que suposa als joves. “He treballat per dignificar l’escola pública i m’he dedicat als adolescents, a qui només tenen com objectes de consum i són gairebé ignorats per la societat”, explicava Sardà refermant el seu compromís en fer-los arrelar al país i a Tarragona. En aquest punt ha volgut palesar “per respecte a la institució que m’ha donat aquest premi”, el reclam de “llibertat per a Jordi Cuixart, injustament empresonat, i per als presos polítics i els exiliats”.

La jornada s’ha tancat amb l’encesa conjunta de la traca entre Fuster i l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros (que ha rebut xiulada i escridassada així com aplaudiments tal com estava previst al guió). Una tradició que ha donat pas a l’arrancada dels Gegants a la plaça de la Font (entre els quals debutava la Frida, culminació del projecte per fer inclusiva la festa a les persones amb dificultats) i al primer Amparito Roca formal de la festa.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */