.

La regidora de Neteja, Begoña Floria, durant la roda de premsa.

La regidora de Patrimoni de l’ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha volgut posar oli a la ferida després de la retirada aquesta nit passada dels llaços grocs que reclamen la llibertat dels polítics independentistes empresonats d’un tram de la Muralla romana. La seva primera “reflexió amb caràcter general” sobre “el tema dels llaços grocs o de la pintada de la bandera sobre l’estàtua de Lluís Companys -en aquest cas vaig rebre 25.000 tuits increpant-me perquè no s’havia tret quan ni tan sols l’havia vist-, és que són temes polèmics. I al final el que hem de fer és relativitzar alguns dels fets que passen, en els dos sentits”. Entre altres coses, “perquè si no al final tots prendrem mal”.

En aquest sentit Floria demana “una mica de tranquil·litat a tothom en les situacions que es generen al voltant d’un tema que és difícil i que té a veure amb la convivència al nostre país, que ara mateix està absolutament fracturada per les raons que tots coneixem”. Per a la regidora, “potser sí que hauríem de de prendre dosis d’ibuprofèn tots plegats per desinflar una mica tot el que està passant, perquè si no, no ens entendrem mai”.

Ja entrant en el capítol de les seves responsabilits municipals com a defensora dels elements monumentals de la ciutat, Floria considera que “sigui quin sigui el sentit” de les reclamacions, que va des de “banderes espanyoles, llaços grocs o pintades de ‘te quiero Eva’, respectem tots junts el Patrimoni. Que de totes tres n’hem tingut. Per això hem de fer pedagogia i entendre que l’espai públic evidentment és un espai viu, però hi ha elements patrimonials amb 2.000 anys d’antiguitat que entre tots plegats tenim la responsabilitat d’evitar que es vegin afectats per intervencions negatives”. Una interpretació que no entra en el fons simbòlic i, per tant, polític, sinó pel simple fet que “és Patrimoni de tots. I en aquest punt ja parlo com a ciutadana. Qualsevol afectació al Patrimoni de tipus vandàlic i incívic crec que s’hauria d’evitar”.

“Tant el cas de l’estàtua de Companys com el de la Murall són fets anecdòtics”, argumentava Floria en l’intent de remar fins a trobar aigües planes. Al capdavall “portem des de l’any 2014 amb tensió política i amb expressions -derivades- al carrer. A mí personalment -afirmava- em va impactar molt més quan van es va empaperar la porta de l’Ajuntament, perquè si bé no té 2.000 anys d’antiguitat és el símbol del que és la casa de tots”.

Floria ha hagut de respondre a preguntes dels periodistes sobre perquè l’Ajuntament no havia reaccionat abans a l’hora de treure de la Muralla uns llaços grocs que hi estaven penjats des de més d’un mes. “Ens estem apropant a dates complicades -assegurava donant pistes però sense respondre directament-. La tensió anirà in crescendo. I per tant, tots hauríem de posar una mica de seny. Qualsevol acció d’aquí a final d’any es pot magnificar moltíssim o relativitzar-la i posar entre tots seny i convivència. Jo faig una crida a ser raonables en les reaccions a certes manifestacions”, deixava anar.

J.S.