.

.

TOTS 21

BASF ja està desenvolupant productes pilot amb deu clients de diversos sectors. Els primers productes de clients del projecte ChemCycling inclouen envasos per a formatges, components de frigorífics i panells d’aïllament.

A través del seu projecte ChemCycling, BASF està innovant en l’àmbit del reciclatge de residus plàstics. El reciclatge químic és una forma innovadora de reutilitzar els residus plàstics que no es reciclen, com els plàstics mixtos o sense netejar. Segons la regió, aquests residus solen enviar-se a un abocador o s’incineren amb vista a la recuperació energètica. No obstant això, el reciclatge químic ofereix una altra alternativa: mitjançant l’ús de processos termoquímics, aquests plàstics poden utilitzar-se per produir olis o gas de síntesi.

Les matèries primeres reciclades resultants poden utilitzar-se en la producció de productes químics i substituir parcialment als recursos fòssils. Per primera vegada, BASF ha fabricat productes basats en residus plàstics sotmesos a reciclatge químic i s’ha convertit en pioner mundial en el sector. “El reciclatge químic pot suposar una contribució significativa per resoldre el problema mundial amb els residus”, explica Martin Brudermüller, president de la Junta Directiva i membre del Consell d’Administració de BASF SE.

“El nostre projecte ChemCycling ens permet utilitzar els residus plàstics com un recurs. D’aquesta manera, vam crear valor per al medi ambient, la societat i l’economia. Ens hem unit a socis comercials de tota la cadena de valor per establir un model circular que funcioni “, va explicar Brudermüller. BASF està col·laborant estretament amb els seus socis i clients, que abasten des d’empreses de gestió de residus fins proveïdors tecnològics i productors d’envasos, per crear una cadena de valor circular.

De residus a envasos per a formatges i components de frigorífics  

BASF ja està desenvolupant productes pilot amb deu clients de diversos sectors. Els primers productes de clients del projecte ChemCycling inclouen envasos per a formatges, components de frigorífics i panells d’aïllament.

Com que els productes ChemCycling subministrats per BASF tenen exactament les mateixes propietats que els productes basats en recursos fòssils, es poden fabricar productes que satisfacin els estàndards més exigents d’higiene i qualitat, que per exemple són requisits essencials en l’envasat alimentari. Stefan Gräter, responsable del projecte ChemCycling de BASF, augura un gran potencial: “el reciclatge químic ofereix oportunitats per a models de negoci innovadors a la nostra pròpia empresa i els nostres clients, que ja atorguen un gran valor als productes i envasos fabricats amb materials reciclats, però que no poden o no volen fer concessions en qüestió de qualitat “. Com següent pas, BASF té previst comercialitzar els primers productes del projecte ChemCycling.

El sistema Verbund de BASF ofereix condicions ideals per Chemcycling  

Al principi de la cadena de producció, s’utilitza oli de piròlisi obtingut de residus plàstics mitjançant processos termoquímics per alimentar el Verbund de producció. Com a alternativa, també pot utilitzar gas de síntesi procedent de residus plàstics. A l’octubre es va alimentar per primera vegada el craqueador a vapor de la planta de BASF a Ludwigshafen amb un lot d’oli de piròlisi. El craqueador a vapor constitueix el punt de partida de la producció Verbund. Aquesta màquina trenca les matèries primeres, com l’oli de piròlisi o nafta, a temperatures al voltant dels 850 graus Celsius.

Els principals productes del procés són l’etilè i el propilè, i aquestes substàncies químiques bàsiques s’utilitzen en el Verbund per fabricar diversos productes químics. D’acord amb l’estratègia d’equilibri de massa, és possible assignar matemàticament la proporció de matèria primera reciclada al producte final emprant un mètode certificat. Cada client té l’opció de seleccionar el percentatge de material reciclat.

Reptes tecnològics i regulatoris  

Tant el mercat com la societat esperen que el sector industrial trobi solucions constructives per resoldre el problema dels residus plàstics. El reciclatge químic constitueix un complement innovador a altres processos de gestió de residus i reciclatge. “Necessitem una àmplia gamma d’opcions de recuperació per als residus plàstics, ja que no totes les solucions són adequades per a cada tipus de residu ni poden utilitzar-se en les diferents aplicacions en productes. L’opció prioritària ha de ser sempre la solució que funcioni millor en termes d’avaluació del cicle de vida”, va afirmar Andreas Kicherer, expert en sostenibilitat de BASF.

No obstant això, abans que el projecte pugui comercialitzar s’han de satisfer totes les requisits tecnològics i regulatoris. D’una banda, les tecnologies existents per transformar els residus plàstics en matèries primeres reciclades com a oli de piròlisi o gas de síntesi han de seguir desenvolupant-se i adaptant-se per garantir la seva alta qualitat en tots els casos. D’altra banda, els marcs regulatoris regionals influiran considerablement en la mesura que pugui adoptar-se aquesta estratègia en cada mercat. Per exemple, és essencial que el reciclatge químic i l’estratègia d’equilibri de massa es reconeguin com a factors que contribueixen al compliment d’objectius de reciclatge específics per a productes i aplicacions.