.

.

TOTS 21

Ballesteros, amb Poblet i Tost, durant la presentació del llibre. Foto: Mauri

Ballesteros, amb Poblet i Tost, durant la presentació del llibre. Foto: Mauri

L’alcalde de Tarragona i president de la incinerdora Sirusa, Josep Fèlix Ballesteros, ha participat aquest vespre a la presentació del llibre ‘Sirusa, 25 anys’, escrit per Óscar Ramírez i Tomàs Carot i editat per Silva Editorial.  L’alcalde ha destacat la trajectòria “d’una empresa exemplar. A mi m’ha tocat el paper del nét a qui li toca una gran herència i l’ha d’administrar molt bé. El llistó estava molt alt”.

Ballesteros ha afegit que Sirusa “va néixer en un moment de conflicte, de desconfiança i de neguit i el resultat ha estat una història coral d’èxit, amb absència de protagonismes i construïda des de la confiança”.

A la presentació també ha assistit el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, que ha remarcat la gestió que Catalunya fa dels residus. “Ja podem estar orgullosos. Hem de ser ambiciosos a l’hora de gestionar els nostres residus”, ha afegit. Per la seva part, el president de la Diputació i alcalde de Vilaseca, Josep Poblet, ha recordat els inicis. “Els 6 municipis integrants van demostrar que el malson de la gestió dels residus podia tenir una bona solució. Vam ser capaços –ha afegit– d’entendre’ns i crear un model comú”.

Pel que fa als autors dels llibres, Óscar Ramírez ha posat l’èmfasi en “la importància que es mantingui la tasca de Sirusa, perquè és tot un referent”. Per la seva part, Tomàs Carot ha posat de relleu “l’ànima de Sirusa i això és precisament el que conté aquest llibre. De fet, si fos un vi, estaria entre els primers de la Llista Parker”.
El llibre explica que la planta de Sirusa va entrar en servei l’any 1991, durant els primers 25 anys va gestionar més de 4 milions de tones de residus. La gestió eficient, amb el valor afegit de la recerca, ha convertit Sirusa en un referent mundial. Aquesta empresa encara una nova etapa amb l’objectiu d’assolir el residu zero; és a dir, que tots els residus que entren es valoritzen, fins i tot les restes dels processos de combustió: les cendres. Les escòries ja s’han convertit en matèria primera i en un ingrés en lloc de despesa, per això Sirusa té la tarifa més baixa de les plantes de valorització, i de gestió de residus.
Al llibre també dóna a conèixer el context, l’evolució, les opinions i els punts de vista dels 8 municipis mancomunats (Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Valls, Vila-seca, Constantí i La Canonja). En definitiva, què representa Sirusa al Camp de Tarragona.