.

.

TOTS 21

Pla obert de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, durant un ple. Foto ACN

“Vaig dubtar de convocar-lo però al final vaig dir que sí per demostrar que no m’amago”. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha donat la cara aquest matí en un plenari extraordinari proposat per Ciutadans amb un únic punt de l’ordre del dia, el de donar explicacions sobre la seva actuació política i personal sobre el cas Inipro. La trajectòria judicial encara oberta no permetia anar més lluny per no interferir en el procediment. I amb aquestes limitacions la sessió exprés de poc més d’una hora ha servit perquè el batlle negués la major com ha fet sempre fins ara.

“No hi va haver advertiments d’il·legalitat. Vull deixar-ho clar perquè més aviat va ser al revès, perquè si no signava les factures se’ns podia acusar d’enriquiment injust per part de l’IMSS per no pagar per treballs realitats” explicava de nou Ballesteros, “Sí que van haver-hi irregularitats de procediment, que es van resoldre i que s’havien produït al llarg de molts anys i alcaldes. I hi ha jurisprudència en aquest cas que els han exonerat i que hem aportat”, afegia en relació a la seva defensa com investigat davant “una interlocutòria (del jutge d’instrucció del cas) que no és ferma”. En referència a un altre dels punts claus Ballesteros ha anat més lluny: “L’alcalde no té capacitat de decidir per mantenir el contracte (que lligava Inipro amb l’Institut Municipal de Serveis Socials). No vénen apresos a aquesta sala? L’òrgan de contractació és l’òrgan col·legiat de l’IMSS”, etzibava.

El portaveu del grup taronja, Rubén Viñuales, ha justificat la seva petició de convocatòria del plenari “per poder fer preguntes directament a l’alcalde i sentir la seva versió de la seva boca, i no a través dels mitjans d’informació. O si no què faig, me les invento? És un exercici de transparència destinat a recuperar la dignitat de les institucions”. El problema, però, és que la resposta a la seva bateria d’interrogants l’ha deixat insatisfet. “Senyor Ballesteros, no m’ha respost a res”, ha reconegut després que el batlle negués conèixer cap empresari d’Inipro. “La resta les hi respondré per escrit” després d’assessorament legal, rematava Ballesteros. Viñuales, per la seva banda, s’hagut de defensar de les acusacions de demanar el plenari per motius polítics. “Potser fer precampanya és demanar a la més mínima la dimissió” de l’alcalde.

Aquest ha estat el missatge llançat per PDeCAT, ERC i la CUP. Però amb matisos. Dídac Nadal no veia problema en la convocatòria del plenari perquè “no estem discutint res subjudice” sinó parlant “de l’honestedat de les persones. I a vostè (Ballesteros) ja no se’l creu ningú”. “No serà fàcil, perquè hi ha comunicacions escrites”, advertia mentre aprofitava, com ha fet la resta de grups de l’oposició, a llegir l’auto del jutge d’instrucció. “Si vol sortir del pou, pari de cavar. Amb tota la tranquil·litat del món, vagi marxant”, rematava Nadal. El portaveu del PP, José Luis Martín, l’ha escollit precisametn a ell per dedicar la primera salva d’artilleria del matí recordant-li “altres etapes on hi havia manca de transparència”. La segona estava molt clara: “És al·lucinant que la senyora Laia Estrada, l’única regidora amb una sentència en ferm ens volgui donar lliçons quan no hauria d’estar aquí. Quan la justícia condemna pel cas Gurtel a tots els sembla bé, però quan condemna Estrada sembla que no”. El popular ha posicionat al seu grup (“defensarem la presumpció d’innocència de tothom”) i també ha repartit contra el portaveu d’ERC: “El seu partit formava part de l’equip de govern durant aquella època. No sé quines responsabilitats polítiques demanarà”.

Estrada, en nom de la CUP, ha recordat les passes que va portar el seu partit a portar el cas davant Fiscalia “davant la passivitat de l’oposició de llavors” i ha reclamat la dimissió de Ballesteros perquè “o és un mentider o un corrupte”. Estrada havia aprofitat per mostrar la seva estranyesa pel fet que l’ex cap de gabinet del batlle, Gustavo Cuadrado, acabés en un organisme vinculat a l’ajuntament com és la Fundació Smart”. El portaveu republicà, Pau Ricomà, ha titllat el plenari de “gest gratuït i innecessari destinat només a salvar la imatge de Ballesteros i que podria comprometre la defensa dels altres imputats”. De fet, ha acabat ironitzat sobre Viñuales,: “Sembla que es vulgui publicitar com advocat amb l’escena de fer preguntes com si fos Perry Mason”. “Em preocupa que Tarragona estigui en mans de tramposos”, continuava abans de cometre una errada de calat atribuint al lletrat de l’alcalde una línia de defensa destinada a anul·lar proves que corresponia, de fet, a la dels quatre treballadors d’Inipro.

Finalment, el democristià Josep Maria Prats mostrava la seva confiança en “l’honorabilitat de l’alcalde” i atribuïa la convocatòria del plenari a les ànsies de precampanya, en una línia que també feia seva l’ecosocialista Arga Sentís. “Aquest ple no sé perquè serveix. El que ha dit l’alcalde ho ha dit mil vegades ja. Això és voler convertir aquest plenari en un plató de Sálvame a vuit mesos de les eleccions. I això no fa cap bé a la ciutat”.

J.S.