.

.

TOTS 21

L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ensenya una foto de Puigdemont inaugurant una fira de cerveses artesanals. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ensenya una foto de Puigdemont inaugurant una fira de cerveses artesanals. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha titllat d'”hipòcrita i cínica” la carta firmada per la Subdirectora General de Coordinació de la Salut Pública, Mercè Bieto, en què arrel d’una queixa ciutadana al Síndic de Greuges se l’insta a deixar de participar en actes promocionals de begudes de festa major, com ara la presentació de la Begudeta. “Em sembla deplorable la carta, tenint en compte que si hi ha una ciutat que treballa per fomentar un consum responsable de l’alcohol, és aquesta”, ha manifestat.

Ensenyant fotografies de l’anterior (Artur Mas) i l’actual (Carles Puigdemont) president de la Generalitat participant en fires on begudes com la cervesa, el cava o el vi en són protagonistes, Ballesteros s’ha preguntat si des de Salut també s’han enviat cartes recriminant-los aquests actes. “Perquè se’ns diu això només a Tarragona? És que Tarragona és diferent per alguna raó? És que algú va en contra de Tarragona? Hem de renunciar a la nostra història i les nostres tradicions?”, ha declarat Ballesteros. En aquest sentit, l’alcalde de Tarragona també ha ensenyat una fotografia de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer i el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromá, en un acte promocional del vermut.

Ballesteros ha negat que hi hagi una contradicció entre el fet de participar en una roda de premsa en què es promociona el Barrilet de Santa Tecla i la desena d’iniciatives com el Nits Q que des de l’Ajuntament es fan per promoure un consum responsable de l’alcohol i altres substàncies, tal com recrimina la carta. “Promovem la festa, no la beguda”, ha insistit, i ha recordat que en tots els actes es recomana el consum responsable i que en cap cas es brinda.

L’alcalde ha avançat que respondran a la carta de forma oficial, referint-los totes les iniciatives que es duen a terme des del consistori per fomentar l’ingesta moderada de begudes alcohòliques. “Si seguim amb aquesta hipertonteria, reduirem a l’absurd no només les festes, sino també la vida social”, ha reblat Ballesteros.

Bieto: “Se li fa una recomanació sobre un aspecte puntual, i fa anys que li fem”

Des del Departament de Salut, Bieto ha volgut treure ferro a l’assumpte, declarant que se li fa una recomanació en positiu, sobre un aspecte puntual (les begudes festives), i que aquesta respon a una queixa ciutadana feta al Síndic de Greuges. “Fa molts anys que fem aquest recordatori, no és una cosa nova”, ha manifestat Bieto que, sense donar detalls específics, ha recordat que a altres Ajuntaments també se li han fet recomanacions similars.

“No és el mateix promocionar l’alcohol en un àmbit festiu que com a producte alimentari”

Tant Bieto com el delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, han recordat que no es pretenia fer una queixa pública, i que la carta es va enviar en privat a Alcaldia. Sobre les declaracions de Ballesteros recriminant que la queixa és “hipòcrita” tenint en compte la participació de la Generalitat en fires i festes on l’alcohol és el protagonista, els representats de la Generalitat han volgut separar aquests dos tipus d’esdeveniments. En aquest sentit, han destacat que cal distingir els actes on l’alcohol es publicita en un context festiu i els actes en què es promociona com un producte alimentari.

Beito ha recordat també que hi ha un marc legal (llei 20/1985, modificada per la llei 10/1991), que regula les mesures i accions de promoció de les substàncies que poden generar dependència, i ha lamentat que “a diferència del tabac, en el cas de l’alcohol la llei no és tan clara i no ens ajuda a imposar un consum responsable”. En tot cas, ha declarat que la llei no fa distinció entre begudes d’alta i baixa graduació.