.

L'alcalde, Josep F. Ballesteros; l'Arquebisbe Jaume Pujol; i mossèn Joan Aragonès

L'alcalde, Josep F. Ballesteros; l'Arquebisbe Jaume Pujol; i mossèn Joan Aragonès. Foto: JM.Salvat

La Fundació Hospital de Santa Tecla de Tarragona ha celebrat els seus 550 anys d’història amb la signatura d’un document commemoratiu entre l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i el president de la Fundació, Mossèn Joan Aragonès. El conveni rubricat entre l’Església, l’administració pública i la fundació privada vol revalidar la relació històrica de la Fundació nascuda el 15 de desembre de 1464, arran de la unió impulsada per l’aleshores arquebisbe de Tarragona i patriarca d’Alexandria, Pedro de Urrea.

En el torn de parlaments, Ballesteros ha aplaudit la tasca que la Fundació ha desenvolupat al llarg dels seus cinc segles de vida en els quals s’ha creat “una comunió d’interessos i reciprocitat entre la ciutat i l’Hospital”. Amb un símil sanitari, el batlle ha aplaudit la tasca que la Fundació Santa Tecla ha dut a terme “cosint Tarragona de baix cap dalt, des de la feblesa i guarint els tarragonins”. L’alcalde també ha subratllat que la Fundació “forma part de la ciutat, com el Port de Tarragona” i ha afegit que “aquestes dues realitats també són Tarragona”. Anticipant-se a les possibles crítiques, tal i com ell mateix ha reconegut, Ballesteros ha justificat el seu suport a la Tecla: “No vol dir que no valori tots els proveidors sanitaris, sinó que un pare estima tots els seus fills però cal reconèixer a cada fill el que li pertoca”.

Protestes al saló de plens de l'Ajuntament de TGN, contra les retallades en sanitat. Foto: JM.Salvat

Protestes al saló de plens de l'Ajuntament de TGN, contra les retallades en sanitat. Foto: JM.Salvat

Protestes i crits contra la direcció de Santa Tecla

L’alcalde ha pronunciat aquestes paraules en el tram final d’un acte que ha començat amb retard per les protestes del col·lectiu sanitari de la ciutat de Tarragona. Una cinquantena de treballadors i membres de diferents plataformes en defensa de la sanitat pública s’han concentrat a les portes del saló de plens de l’Ajuntament de Tarragona per increpar la direcció de Santa Tecla, davant l’amenaça de noves retallades en els sous i condicions laborals dels treballadors del centre de la Rambla Vella.

Amb pancartes en contra d’un “consorci sanitari encobert” i la “teclarització” de la sanitat, els manifestants han insultat i acusat de corrupte el director general i gerent de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla de Santa Tecla, Joan Maria Adserà. El responsable de la Telca ha estat present entre els convidats a la signatura, així com també hi era Josep Mercadé, gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

El delegat del govern recrimina les protestes

Un cop acabades les protestes, que han finalitzat sense incidents, el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, ha condemnat les protestes en considerar que no eren pertinents: “Lamento el començament de l’acte perquè avui estem aquí per un acte de celebració i record”, ha professat. Nin ha declarat que el patrimoni de Santa Tecla “és de tots, fins i tot d’aquells que no se’l senten com a propi”.

Per la seva banda, l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha lloat el “servei integral” que ofereix la Fundació i ha defensat la idoneïtat d’una institució com aquesta perquè “sempre hi haurà pobres i gent que ho passi malament, que no tingui on dormir i que demani menjar”.

Joan Marc Salvat